Sejm nadglasao veto Senata: Poljske sudije mogu biti kažnjene ako kritikuju pravosuđe i njegovu reformu

Za izmjene Zakona o opštim sudovima i Vrhovnom sudu i nove disciplinske kazne glasala su 234 poslanika vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog dok je protiv zakona bilo 211 poslanika, čak i poslanici inače provladine opozicije iz stranke Kukiz15
587 pregleda 0 komentar(a)
Sejm (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Sejm (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Sejm poljskog parlamenta je glasovima vladajuće stranke Pravo i Pravda, uz burne proteste opozicije, nadglasao večeras veto gornjeg doma poljskog parlamenta i omogućio tako da, nakon potpisa šefa države, stupi na snagu kontroverzni zakon po kome sudije ubuduće mogu da budu kažnjene ako kritikuju pravosuđe i njegovu reformu, zbog koje je Poljska od 2017. u sporu sa EU oko valjanosti pravne države.

Za izmjene Zakona o opštim sudovima i Vrhovnom sudu i nove disciplinske kazne glasala su 234 poslanika vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog dok je protiv zakona bilo 211 poslanika, čak i poslanici inače provladine opozicije iz stranke Kukiz15.

Te izmjene zakona odbacio je prije nedjelju dana Senat poljskog parlamenta u kome većinu ima opozicija, na preporuku Venecijanske komisije Savjeta Evrope koja je, nakon boravka u Varšavi na poziv Senata, ustanovila da te izmjene mogu da pogoršaju probleme sa nezavisnošću poljskih sudija, jer o disciplinskim kaznama odlučuje novo odjeljenje Vrhovnog suda izabrano po novim propisima, a po volji vladajuće stranke.

Protiv izmjena zakona, koje vide kao pokušaj vlasti da im zapuše usta su, 11. januara u Varšavi u nijemom "Maršu hiljadu toga", protestovale hiljade sudija i advokata, a sa njima solidarno i sudije iz preko 20 članica EU i predstavnici međunarodnih pravosudnih organizacija i udruženja.

Evropska komisije je, nakon preporuke Venecijanske komisije, najavila da će zatražiti od Suda pravde EU da izrekne hitno privremenu mjeru zamrzavanja rada Disciplinskog odjeljenja Vrhovnog suda Poljske dok Sud EU ne odluči o tužbi protiv Poljske oko reforme Vrhovnog suda.

Predsjednik Poljske Andžej Duda je odbio, još prije glasanja Senata prošle sedmice, preporuku Venecijanske komisije Savjeta Evrope i apel potpredsjednice Evropske komisije Vjere Jourove da parlament odbaci novi zakon o disciplinskim kaznama za sudije i poručio sa mitinga u Zvolenju da neće niko na stranim jezicima nametati Poljacima kako da vode svoje poslove.

"Mi Poljaci imamo pravo da sami odlučujemo o sebi i svojim pravima. Zbog toga smo se borili za demokratiju. Neće nama niko na stranim jezicima nametati kakav sistem ćemo imati u Poljskoj i kako ćemo voditi poljske poslove. Ovdje jeste EU i jako nam je zbog toga drago. Ali prije svega ovdje je Poljska", kazao je tada poljski predsjednik.

Poljska, zbog kontroverzne reforme pravosuđa, koja je uz podržavljenje javnog tv i radio servisa i nacionalne agencije PAP izazvala najviše protesta Poljaka i spor sa EU, polako tone u pravni haos, pošto su danas tri stara odjeljenja Vrhovnog suda, Građanska komora, Krivična komora i Komora rada, ukupno 60 sudija na nejavnoj sednici presudili da novo Disciplinsko odjeljenje ne može biti sud ni po poljskim ni po zakonima EU jer su sve sudije u njemu izabrane od strane novog politizovanog Nacionalnog sudskog savjeta.

Vrhovni sud je pozvao sudije novog Disciplinskog odjeljenja, koje bi trebalo da kažnjavaju sudije po izmjenama zakona kada ih potpiše predsjednik Duda, da se uzdrže od suđenja jer njihove presude i rješenja neće biti pravosnažna a isto važi i za sudije u opštim i vojnim sudovima koje je postavio novi sudski savjet.

"Nacionalni sudski savjet, koji je trebalo da garantuje da budu za sudije birani najbolji, ne funkcioniše. Nije moguće kontrolisati ga. Za pokušaj kontrole prijeti kazna. Kako možemo biti sigurni da će ljudi izabrani od strane takvog organa suditi kao nezavisni sud? Moramo to da provjerimo ako želimo da budemo u EU", kazao je danas jedan od sudija Vrhovnog suda Vlodjimjež Vrubel.

Ministarstvo pravde upozorilo je večeras, odmah poslije presude tri odjeljenja Vrhovnog suda, da će, čim predsjednik Duda potpiše nove disciplinske kazne za sudije, biti zabranjeno da se osporava status sudija koje je, na predlog Nacionalnog sudskog savjeta, imenovao šef države i time će, kako je saopštilo Ministarstvo, presuda starog sastava Vrhovnog suda postati bespredmetna.

Bonus video: