Makron: Carinska unija poslije Bregzita bila bi slična kao s Turskom

60 pregleda 0 komentar(a)
Erna Solberg, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Erna Solberg, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2018. 15:22h

Carinska unija između Velike Britanije i Evropske unije (EU), kako je to predložila britanska opoziciona Laburistička stranka, bilo bi rješenje koje postoji sa Turskom, a ono ne omogućava pun pristup jedinstevnom tržištu, izjavio je danas predsjednik Francuske Emanuel Makron.

"Carinska unija je rješenje koje već postoji, takav odnos postoji sa Turskom", rekao je Makron poslije sastanka s norveškom premijerkom Ernom Solberg u Jelisejskoj palati.

Lider britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin založio se juče za "novu carinsku uniju" sa EU poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji (Bregzit).

"Laburistička stranka će nastojati da pregovara o novoj sveobuhvatnoj carinskoj uniji između Velike Britanije i EU kako bi se osiguralo odsustvo carinskih tarifa sa Evropom i izbjegla svaka mogućnost čvrste granice Republike Irske sa (britanskom pokrajinom) Sjevernom Irskom", rekao je Korbin.

Korbin je rekao da svaka zemlja koja je geografski blizu EU a da nije njena članica, kao što su Turska, Švajcarska ili Norveška, imaju tijesne veze sa EU i dodao da će Velikoj Britaniji biti potrebne takve veze sa Unijom poslije Bregzita.

Makron je danas naveo primjer Norveške, koja nije članica EU, ali ima dogovor koji joj omogućava pristup jedinstvenom tržištu ali uz ograničenja koje je zatražila Unija.

"To može da bude referentna tačka za Bregzit, ali crvene linije koje su postavili Britanci, sprječavaju ih da slijede norveški put. Velika Britanija će zapravo biti dalje od EU od Noverške ako potvrdi takav stav", dodao je Makron.

Norveška premijerka je rekla da je model njene zemlje "težak za Britance" jer podrazumijeva poštovanje "četiri slobode" - slobode kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, kao i poštovanje pravila Evropskog suda pravde.

U Velikoj Britaniji vladaju nesuglasice da li zemlja poslije Bregzita treba da ostane ili napusti carinsku uniju. Premijerka Tereza Mej ranije je rekla da se zalaže za izlazak iz te vrste unije, čemu se protivi opozicija.

Bonus video: