"SOVJETSKI SAVEZ JE POUBIJAO HILJADE POLJAKA"

Kačinjski: Rusija da plati reparaciju, Putinu ne odgovara da su Poljaci žrtve, a Rusi krivci

"U Berlinu je demokratski izabrana vlada koju obavezuju zakoni i moral. O Rusiji to ne može da se kaže. I Rusija mora da plati. Ne mislim, međutim, da će naša generacija doživjeti to da Rusija prizna svoju odgovornost. Jedno je sigurno - naši zahtjevi ne zastarijevaju", kazao je Kačinjski
3371 pregleda 6 komentar(a)
Kačinjski, Foto: Screenshot/Youtube
Kačinjski, Foto: Screenshot/Youtube

Lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski upozorio je da zvanična Varšava ne očekuje ratne reparacije samo od Njemačke već da je i Rusija dužna da ih plati Poljskoj iako predsjednik Rusije Vladimir Putin pokušava da piše iznova istoriju jer mu ne odgovara da Poljaci budu žrtve, a Rusi krivci.

"I Sovjetski Savez je poubijao hiljade Poljaka ili ih odvukao u Sibir ili Kazahstan. Mnogi su se vratili u Poljsku tek 1950-ih godina. Drugi se nikada nisu vratili", kazao je Kačinjski u intervjuu koji danas objavljuje njemački Bild.

Lider stranke Pravo i Pravda, formalno obični poslanik ali realno u ulozi nekakvog natpremijera i natpredsjednika Poljske, naglasio je da i Rusija mora da plati Poljskoj ratne reparacije.

"U Berlinu je demokratski izabrana vlada koju obavezuju zakoni i moral. O Rusiji to ne može da se kaže. I Rusija mora da plati. Ne mislim, međutim, da će naša generacija doživjeti to da Rusija prizna svoju odgovornost. Jedno je sigurno - naši zahtjevi ne zastarijevaju", kazao je Kačinjski.

Kačinjski je kazao da bi mogao da se sretne sa Putinom da razgovara o pogibiji svog brata, predsjednika Poljske Leha Kačinjskog u padu aviona pri pokušaju slijetanja po nemogućim uslovima na vojni aerodrom u Smolensku, aprila 2010. godine, kada je poginulo 96 ljudi iz visoke državne i vojne delegacije Poljske.

Kačinjski je u Bildu danas postavio uslov za taj susret - da Rusija vrati olupinu predsjedničkog aviona, što Rusija inače odbija, tvrdeći da je olupina dokaz neophodan sve dok Poljska ne zatvori istragu, obnovljenu kada je Kačinjski 2015. godine došao na vlast s željom da dokaže da nije riječ o običnoj avionskoj nesreći, kako su zaključile prethodno i ruska i poljska zvanična istraga već o atentatu na Leha Kačinjskog koji je navodno naredio predsjednik Putin.

"Rusija napada tamo gdje vidi slabost i šanse na pobjedu, kao na Krimu ili u Istočnoj Ukrajini. Ima problem tamo gdje naiđe na odlučan otpor, čak i kada je diplomatski. Njemci moraju da pošalju više vojnika, posebno u baltičke zemlje. U Poljskoj istorijsko nasljeđe govori protiv raspoređivanja većeg broja njemačkih vojnika. Tu Njemci moraju da uzmu u obzir poljsku osjetljivost. Sigurno je, međutim, da su potrebne efikasne snage brzog reagovanja u Istočnoj Evropi", rekao je Kačinjski.

O verbalnom ratu Rusije i Poljske oko krivice i odgovornosti za izbijanje Drugog svjetskog rata koji je eskalirao sada, uoči 75. godišnjice otkako je 27. januara 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći logor smrti koji su njemački fašisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic, Kačinjski je za Bild kazao da Vladimir Putin pokušava da prebaci pažnju na Poljake da zataška umiješanost svoje zemlje u izbijanje Drugog svjetskog rata.

"Poljaci žrtve, Rusi krivci. Takva uloga Putinu ne odgovara. Zato čezne da ispiše istoriju iznova", rekao je Kačinjski o sporu sa Rusijom da li je izbijanju rata doprinio Pakt Ribentrop - Molotov o nenapadanju iz avgusta 1939. godine koji je imao tajni aneks da Hitlerova Njemačka i Staljinov Sovjetski Savez rasparačaju Poljsku, što se i desilo 17. septembra 1939. godine kada je Crvena armija zaposjela istočne oblasti predratne Poljske.

U intervjuu njemačkom Bildu, Kačnijski je izrazio zadovoljstvo što i njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Frank Valter Štajnmajer jasno priznaju odgovornost Njemačke za Drugi svjetski rat i ubijanje miliona žrtava.

"Time su oni zaista otežali Rusiji i njenom predsjedniku da širi dalje laži i baca negativno svjetlo na Poljake", rekao je Kačinjski.

Preporučujemo za Vas