Iz Drugog svjetskog rata

Bombe na placu prve evropske fabrike "Tesla"

Kompanija je nastala 2003. godine i ima vodeću ulogu u razvoju i proizvodnji električnih automobila, koji se, uz "autonomna vozila", smatraju budućnošću automobila
2022 pregleda 0 komentar(a)
Uklonjene bombe sa imanja fabrike "Tesla", Foto: Beta-AP
Uklonjene bombe sa imanja fabrike "Tesla", Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.01.2020. 12:38h

Njemačka policija je saopštila da su njeni pirotehničari neutralisali sedam bombi iz Drugog svjetskog rata na placu gdje će biti prva evropska fabrika američkog proizvođača automobila "Tesla", u blizini Berlina.

Bombe su neutralisane "bez ikakvih problema", rekao je portparol policije agenciji DPA.

Te relativno male bombe su tokom rata bacili američki avioni.

Proizvođač električnih automobila "Tesla" je prošle nedjelje kupio 300 hektara zemljišta u Gruenhajdu, istočno od Berlina, za 40,9 miliona eura.

"Tesla" predviđa da će fabrika, prva u Evropi, početi sa radom 2021. godine i da će u punom kapacitetu godišnje proizvoditi 500.000 vozila, uključujući SUV model "Y" i limuzine "Model 3".

Projekat je kritikovan zbog lokacije u šumovitom području. Kritičari tvrde da bi krčenje šume moglo naštetiti divljim životinjama i snadbijevanju čistom vodom.

Vlasnik "Tesle" Ilon Mask tvrdio je da to nije prirodno šumovito područje i da će fabrika biti "samo mali dio".

Njegova kompanija, nastala 2003. godine, ima vodeću ulogu u razvoju i proizvodnji električnih automobila, koji se, uz "autonomna vozila", smatraju budućnošću automobila dok se ekološka politika pooštrava širom svijeta.

Pošto su njegovi prvi modeli limuzina "Model S" i SUV "Model X" bili skupi, "Tesla" je počeo masovnu proizvodnju "Modela 3", čija osnovna cijena od 35.000 dolara privlačna srednjoj društvenoj klasi.

Preporučujemo za Vas