OGROMNA VEĆINA GLASALA "ZA"

Evropski parlament ratifikovao sporazum o Bregzitu: "Arivederči"

Glasanje u Evropskom parlamentu posljednja je formalnost u ratifikaciji sporazuma, tri i po godine poslije referenduma o Bregzitu u Velikoj Britaniji
3869 pregleda 1 komentar(a)
Danas u Evropskom parlamentu, Foto: BETA/AP
Danas u Evropskom parlamentu, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 29.01.2020. 20:53h

Evropski parlament ogromnom većinom danas je ratifikovao ugovor kojim se određuju uslovi razlaza između Velike Britanije i Evropske unije (EU).

Evroposlanici glasali su za sporazum sa 621 glasom za, 49 protiv i 13 uzdržanih.

Glasanje u Evropskom parlamentu posljednja je formalnost u ratifikaciji sporazuma, tri i po godine poslije referenduma o Bregzitu u Velikoj Britaniji.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je uoči glasanja da je ovo posljednja plenarna sjednica na kojoj će sa njima zajedno biti njihove britanske kolege.

"Danas je dan pun emocija, zahvalni smo na doprinosu koji je Velika Britanija dala našoj Uniji i ulozi koju su britanski članovi odigrali u ovom Parlamentu. Stvari će neizbježno biti drugačije, ali, bez obzira na sve, ostaćemo bliski prijatelji i partneri", rekao je Sasoli.

Poslije glasanja je poručio svojim "dragim britanskim prijateljima" da je italijanska riječ "adio" suviše konačna da im zato sa svojim kolegama kaže "arivederči".

"Želim da vas napustim sa riječima Džo Koks, britanske poslanice ubijene tokom jedne izborne kampanje: Imamo mnogo više stvari koje su nam zajedničke nego stvari koje nas razdvajaju", rekao je Sasoli.

Na inicijativu njemačke poslanice Zelenih Tei Rajntke poslije glasanja svi poslanici su ustali i počeli da pjevaju škotsku pjesmu "Old Lang Sajn" (To je samo doviđenja), kojom se tradicionalno prati stara godina i dočekuje nova.

Neki britanski poslanici nosili su šalove u bojama britanske i evropske zastave, prenosi agencija Hina.

Ta se pjesma pjeva i na sahranama i drugim oproštajnim prilikama, ali i na proslavama diplome ili mature.

Dok su pjevali tu pjesmu, većina poslanika se držala za ruke, mnogi sa suzama u očima.

"Uvijek ćemo vas voljeti i nikad nećemo biti daleko. Nedostajaćete nam", obećala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen evroposlanicima tokom rasprave prije glasanja.

Tokom rasprave bila je prilika da šef Bregzit partije Najdžel Faraž napravi svoju posljednju predstavu.

Održao je žustar govor koji se završio time da su svi članovi njegove stranke ustali i mahali britanskom zastavom, te su morali da budu opomenuti.

Sasvim posljednja etapa će biti sjutra kada zemlje članice EU pismenim putem usvoje sporazum. Poslije 47 godina odnosa koji su često bili teški Bregzit će stupiti na snagu u petak u ponoć po centralnoevropskom vremenu.

Zatvara se jedno poglavlje, a otvara se novi period pregovora isto tako teških. Tokom perioda tranzicije do kraja decembra tokom koga će Velika Britanija nastaviti da primjenjuje pravila EU, EU i London treba da se dogovore o budućim odnosima, posebno trgovinskim.

Pregovarač EU Mišel Barnije jutros je podnio mandat za pregovore Evropskoj komisiji, a to će biti objavljeno u ponedjeljak, kada Velika Britanija postane treća zemlja. Dogovor treba da se postigne do kraja godine.

Iz Evropskog parlamenta odlaze 73 britanska poslanika i umjesto njih dolazi 27 poslanika iz 14 zemalja članica. Najviše novih poslanika dobijaju Francuska i Španija, svaka po pet.

Evropski parlament se tako smanjuje za 46 poslanika sa 751 na 705.

Tih 46 mjesta ostavljeno je za neka buduća proširenja.

Mijenja se i brojčani odnos među strankama u EP.

Najveća grupa, Evropska narodna stranka dobija pet novih poslanika, drugi po redu socijalisti i demokrati gube šest mesta, prenosi Hina.

Najviše gubi liberalna grupa Obnovimo Evropu, koja ostaje bez 11 poslanika, zatim Zeleni čiji se klub smanjuje za sedam poslanika.

Tri poslanička mjesta dobija poslanički klub Identitet i demokratija (ID), koji okuplja nacionalističke, populističke i euroskeptične stranke.

U toj grupi djeluju italijanska Liga, francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, njemački AfD.

ID je sada pretekao Zelene i postaje četvrti poslanički klub po brojnosti.

Preporučujemo za Vas