Ukupno 15 zemalja EU za hitan sporazum o budžetu posle Bregzita

"Hitno je potrebno postići sporazum o narednom evropskom budžetu, a danas okupljene zemlje članice imaju čvrstu volju da se konačni dogovor postigne 20. februara", izjavio je portugalski premijer Antonio Kosta
912 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnici 15 zemalja južne, centralne i istočne Evrope okupljeni na samitu "Prijatelji kohezije" založili su se danas za što hitnije postizanje sporazuma o budžetu Evropske unije (EU) dan nakon što je Velika Britanija napustila članstvo u Uniji.

Zvaničnici Bugarske, Češke, Kipra, Estonije, Grčke, Madjarske, Letonije, Litvanije, Malte, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Španije potpisali su danas zajedničku deklaraciju na kraju samita održanog u Beži, oko 180 kilometara južno od Lisabona.

"Hitno je potrebno postići sporazum o narednom evropskom budžetu, a danas okupljene zemlje članice imaju čvrstu volju da se konačni dogovor postigne 20. februara", izjavio je portugalski premijer Antonio Kosta.

Samit "Prijatelji kohezije" održan je tri nedelje prije vanrednog samita Evropske unije na kojem će se raspravljati o budžetu Unije za period 2021-2027.

Kosta je rekao da je prijeko potrebno potvrditi koheziju EU koja je sada krhka odlaskom Velike Britanije.

Na samitu su bili zvaničnici 17 zemalja. Hrvatska je željela da ostane neutralna pošto je trenutno predsjedavajuća EU, dok Italija nije potpisnica zajedničke deklaracije.

To je treći samit "Prijatelja kohezije", prvi je bio krajem 2018. godine u Bratislavi, a drugi u novembru 2019. u Pragu.

Bonus video: