KAKO SE TUMAČE IZJAVE PREDSJEDNIKA BJELORUSIJE:

"Lukašenko ne želi da postane guverner ruske provincije, odgovara da je spreman za borbu"

Mnogi u Bjelorusiji strahuju da bi Putin, koji je na vlasti dvije decenije mogao pokušati da spajanje s Bjelorusijom kao način da ostane na čelu nove savezne države nakon što mu 2024. istekne predsjednički mandat
6085 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Lukašenko i Majk Pompeo, Foto: BETA/AP
Aleksandar Lukašenko i Majk Pompeo, Foto: BETA/AP

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko pohvalio se danas otopljavanjem veza sa SAD a zvaničnici te zemlje pregovaraju o alternativnom uvozu energije, u  pokušaju da dobiju ustupke od Rusije.

Lukašenko traži od Rusije, kao svog glavnog saveznika i snabdjevača da nastavi sa isporukom nafte i gasa po niskim cijenama kako bi podržao ekonomiju te zemlje, ali je Kremlj smanjio energetske subvencije, tvrdeći da bi Bjelorusija trebalo da prihvati bliže ekonomske i političke integracije da bi nastavila da dobija jeftinu naftu i gas iz Rusije.

Lukašenko je rekao da očekuje da će se u petak sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na još jednoj rundi razgovora, a Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je da je sastanak planiran.

Dvojica lidera sastali su se dva puta u decembru, ali nisu uspjeli da prevaziđu razlike, što je rezultiralo time da je Rusija smanjila isporuke nafte Bjelorusiji početkom godine.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte u Evropu preko Bjelorusije nastavljaju se nesmetano, ali su bjeloruske rafinerije nafte svedene na minimalan kapacitet.

U prošlosti je Bjelorusija zarađivala od  izvoza naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte.

Lukašenko traži alternativne izvore snabdijevanja i prošlog mjeseca Bjelorusija je kupila sirovu naftu iz Norveške. 

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus posjetio je u utorak Minsk kako bi razgovarao o mogućim isporukama nafte.

Bjeloruski predsjednik u međuvremenu se, prošlog vikenda, sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom ocijenivši to kao znak toplijih veza sa Vašingtonom.

Pompeo, prvi državni sekretar koji je posjetio Bjelorusiju poslije 26 godina, rekao je da bi SAD mogle da obezbijede Bjelorusiji 100 odsto nafte i gasa i napomenuo da želi da pomogne Bjelorusiji da sačuva svoj suverenitet.

Lukašenko koji je na vlasti već duže od 25 godina počeo je posljednjih godina da naginje Zapadu zbog rastućih napetosti u odnosima sa Rusijom. 

SAD i EU su ukinule dio sankcija toj zemlji kada je Bjelorusija oslobodila političke zatvorenike. 

Rusija i Bjelorusija potpisale su sporazum o savezu 1997. godine koji  predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, ali ne i jednu državu. 

Mnogi u Bjelorusiji strahuju da bi Putin, koji je na vlasti dvije decenije mogao pokušati da spajanje s Bjelorusijom kao način da ostane na čelu nove savezne države nakon što mu 2024. istekne predsjednički mandat.

Analitičari Lukašenkove izjave tumače kao kao nastavak njegove dugogodišnje taktike dobijanja ustupaka od Moskve, ali upozoravaju da "ne postoji stvarna alternativa ruskoj nafti i plinu jer su druge su opcije znatno skuplje". 

"Kremlj jasno govori Minsku da mora da plati nezavisnost, ali Lukašenko ne želi da postane guverner ruske provincije i odgovara da je spreman za borbu", rekao je nezavisni politički analitičar iz Minska Valerij Karbalevič.