Mađari neće da uče đake fašizmu

Profesori istorije i književnosti objavili su odvojena saopštenja u kojima ističu da novi plan rada favorizuje nacionalističke autore i agende
1662 pregleda 2 komentar(a)
Novi nastavni plan će se primjenjivati od naredne školske godine, Foto: Hungarytoday.hu
Novi nastavni plan će se primjenjivati od naredne školske godine, Foto: Hungarytoday.hu

Sindikat mađarskih prosvetnih radnika protestovao je juče zbog nastavnog programa za koji tvrdi da ga je dizajnirala vladajuća partija Fides kako bi promovisala svoju nacionalističku agendu i suzbila akademske slobode.

Premijer Viktor Orban, lider Fidesa, često je na meti kritika Evropske unije i grupa za zaštitu ljudskih prava zbog niza politika za koji vrde da škode demokratiji i vladavini prava u Mađarskoj. U oblasti obrazovanja, Orban je ograničio slobode Mađarske akademije nauka i primorao Centralni evropski univerzitet da napusti zemlju.

Ministarstvo ljudskih resursa najavilo je nacionalni nastavni program (NAT), detaljno predstavljajući potrebni materijal za osnovne i srednje škole.

Demokratski savez prosvjetnih radnika (PDSZ) pozvao je na proteste protiv promjena, navodeći da je „obrazovni okvir zasnovan na ideologiji umjesto na profesionalnim principima”.

Profesori istorije i književnosti objavili su odvojena saopštenja u kojima ističu da novi plan rada favorizuje nacionalističke autore i agende. Primjera radi, prema novom programu među deset najvažnijih mađarskih pisaca je Ferenc Herceg, koji je, prema pisanju Rojtersa, bio pristalica italijanskog fašističkog dikatora Benita Musolinija. U programu se ne pominje jedini mađarski dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Imre Kertes, koji je nagradu dobio 2002. godine za djela o iskustvima za vrijeme holokausta.

„Ovaj nastavni plan predviđa stalno proklamovanje moralnih, ideoloških stavova”, napisao je Gjorgi Fenjo, zamjenik direkora Udruženja profesora književnosti. „Ne ostavlja prostor za slobodu misli već nam diktira šta da mislimo”. „Jedino može poslužiti kao nastavni plan diktature”, dodao je on.

Ministar ljudskih resursa kazao da je u Mađarskoj bilo potrebno obnoviti školski program. „Buduće generacije mogu početi život naslanjajući se na nastavni plan koji je zasnovan na evropskim, mađarskim vrijednostima”, kazao je Mikloš Kesler. „Izmijenjeni program sadrži informacije o harmoničnom porodičnom životu”, kazao je Kesler.

Prosvetni radnici na društvenim mrežama objavljuju haštag #noNAT i slogane poput „neću da učim đake fašizmu”.

Bonus video: