Sibirska hladnoća u cijeloj Evropi: Za tri dana stradalo devet ljudi

U Švajcarskoj je u Alpima izmjereno i do -28,3 stepena, dok je temperatura u mjestima ispod 1.000 metara nadmorske visine u prosjeku bila -15,6 stepeni, u Ženevi danas minus četiri, a u Bernu minus osam stepeni
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2018. 15:49h

Talas sibirske hladnoće od danas vlada čitavim evropskim kontinentom, gdje je za tri dana najmanje devet ljudi poginulo ili umrlo od hladnoće.

Tri beskućnika su nađena mrtva u Francuskoj gdje se temperatura uz sjeveroistočni vjetar spustila na minus 10 stepeni, sa subjektivnim osjećajem do -18.

Francuske vlasti su obezbijedile više od 3.000 mjesta za beskućnike u prihvatnim centrima, dok meteorolozi predviđaju da će utorak i srijeda biti najhladniji dani ove zime.

Belgijski meteorolozi predvidjeli su temperaturu do -15 u noći između srijede i četvrtka, dok je danas bilo oko minus 10.

U Švajcarskoj je u Alpima izmjereno i do -28,3 stepena, dok je temperatura u mjestima ispod 1.000 metara nadmorske visine u prosjeku bila -15,6 stepeni, u Ženevi danas minus četiri, a u Bernu minus osam stepeni.

U Rimu je pao snijeg prvi put od februara 2012. godine što je poremetilo gradski saobraćaj. Škole su danas bile zatvorene. Jedna fudbalska utakmica je u nedjelju otkazana u Torinu zbog hladnoće.

U Njemačkoj se očekuje do -20, a na nekim planinama do -27 stepeni. Tamošnji mediji su prenijeli da će berlinske vlasti imati pune ruke posla s gradskim beskućnicima kojih ima oko 3.000.

U Austriji, kod Salcburga, danas je bilo -23 stepena. Dunav je djelimično zaleđen, a vlasti su upozorile da je opasno ići na klizanje po rijeci.

U Sofiji je danas izmjerena temperatura od minus sedam. Meteorolozi su izdali "crveni meteo alarm" na dva područja na jugu Bugarske, u blizini granice s Grčkom.

Hrvatska je takođe pogođena hladim talasom sa temperaturom do -20 na Velebitu, dok je u Zagrebu bilo minus 10 stepeni. Mnoge škole su danas zatvorene, dok je saobraćaj u glavnom gradu Hrvatske bio poremećen.

Sneg je stigao i do istoka Engleske i u Velikoj Britaniji će ova nedjelja biti najhladnija od početka zime.

U Stoklhomu je danas bilo minus pet, a na višim plainima i -20 stepeni Celzijusa.

U Švedskoj su od petka uveče stradale četiri osobe, a dvije osobe su stradale u baltičkim zemljama.

Talas hladnoće nazvan "Sibirski medvjed" pogodio je Rusiju temperaturom od -14 do -24 stepena Celzijusa.

Galerija

Bonus video: