Mogerini u Briselu: Hitno primirje u Siriji kako bi se evakuisali civili

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je danas pozvao na poštovanje rezolucije o prekidu vatre od 30 dana u Siriji, dok je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao da je žalosna situacija stanovnika istočne Gute, pobunjeničke enklave kod Damaska
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2018. 12:02h

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini zatražila je danas hitnu primjenu prekida vatre od 30 dana u Siriji kako bi bili evakuisani civili i povrijeđeni, i dostavljena humanitarna pomoć.

"Primirje mora odmah da se sprovede", rekla je Federika Mogerini na početku sastanka šefova diplomatija EU u Briselu posvećen situaciji na Bliskom istoku.

Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, koja je dobila podršku Rusije, predstavlja "prvu neophodnu i ohrabrujuću etapu" ali se situacija na terenu "dramatično pogoršava, posebno po pitanju humanitarne pomoći", dodala je Mogerinijeva.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je danas pozvao na poštovanje rezolucije o prekidu vatre od 30 dana u Siriji, dok je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao da je žalosna situacija stanovnika istočne Gute, pobunjeničke enklave kod Damaska.

Sukobi i bombardovanja nastavljeni su uprkos rezoluciji usvojenoj u subotu uveče. U napadima je danas stradalo deset civila u istočnoj Guti, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Bonus video: