Tora pokušava da dogovori datum za referendum o nezavisnosti Katalonije

„Bićemo nezavisni“, rekao je katalonski premijer za novinsku agenciju Rojters u sjedištu regionalne vlade u Barseloni
851 pregleda 1 komentar(a)
Tora, Foto: AP
Tora, Foto: AP
Ažurirano: 08.02.2020. 11:54h

Predsjednik katalonske vlade Kim Tora rekao je kako želi da dogovori datum referenduma o nezavisnosti Katalonije kao dio razgovora sa španskom vladom, napomenuvši da je put prema otcjepljenju od Španije nepovratan.

Katalonija, autonomna pokrajina sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku, dominira španskom političkom scenom nakon što je tamošnja regionalna vlada organizovala referendum 2017. koji je zabranio ustavni sud. Samostalnost nije zaživjela, ali odnosi Madrida i Barselone su se zaoštrili.

Sastao se s premijerom

Tora se u četvrtak sastao sa španskim premijerom Pedrom Sančesom, koji odbija svaku inicijativu koja vodi prema nezavisnosti, ali je prihvatio da održi razgovore o budućnosti Katalonije.

„Bićemo nezavisni“, rekao je Tora za novinsku agenciju Rojters u sjedištu regionalne vlade u Barseloni. Nije iznio rokove, ali rekao je da je „samostalnost Katalonije apsolutno nepovratna“.

Katalonija od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, škole, bolnice i policiju, a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španska centralna vlada iz Madrida upravlja spoljnom, odbrambenom i fiskalnom politikom, podsjeća Hina.

Oko 43,7 odsto stanovnika autonomne pokrajine Katalonije htjelo bi da ona postane nezavisna država, dok se tome protivi njih 47,9 odsto, pokazala je anketa koju je u decembru objavila javna katalonska institucija za ispitivanje javnog mnjenja Centre d'Estudis d'Opnió (CEO).

Bonus video: