Rumuni izašli na ulice i stali uz tužiteljku za korupciju

Demonstranti su zabrinuti da je u opasnosti borba protiv korupcije koju je vodila kancelarija Laure Kodrute Koveši
68 pregleda 0 komentar(a)
Rumunija protest, Foto: Reuters
Rumunija protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2018. 08:51h

Hiljade građana protestovalo je u gradovima širom Rumunije zahtijevajući ostavku ministra pravde Tudorela Toadera zbog njegovog poziva da se smijeni glavna tužiteljka za korupciju.

Demonstranti svih uzrasta protestovali su ispred Vlade u Bukureštu tri sata po ledenom vremenu, duvajući u pištaljke, mašući zastavama Rumunije i EU i skandirajući "Ostavka" i "Nećete se izvući s ovim".

Neki su nosili lutke poznatih političara optuženih za korupciju, u zatvorskim odijelima.

Toader je u četvrtak zatražio smjenjivanje Laure Kodrute Koveši, glavne tužiteljke Državnog antikorupcijskog direktorata Rumunije. On je naveo da postoji ozbiljna zabrinutost zbog načina na koji je ona radila svoj posao.

Demonstranti su zabrinuti da je u opasnosti borba protiv korupcije koju je vodila kancelarija Laure Kodrute Koveši.

Manji protesti održani su danas i u Temišvaru, Klužu, Ploeštiju, Sibinju, Galcu i Jašiju.

Predsjednik Rumunije Klaus Johanis sugerisao je da političari pod istragom zbog korupcije pokušavaju da podriju reforme i ponovo iskazao podršku Koveši. On će imati posljednju riječ u procesu njenog smjenjivanja.

Vladajuća Socijaldemokratska partija pokušala je prošle godine da dekriminalizuje nekoliko koruptivnih djela, što je dovelo do najvećih protesta u Rumuniji od 1989. godine, kada je srušen komunistički režim, a njegov lider Nikolae Čaušesku ubijen.

Bonus video: