Španija: Vlada podnijela parlamentu predlog zakona o eutanaziji

Eutanazija uključuje ljekara koji aktivno učestvuje u okončanju života pacijenta, dok u slučaju samoubistva ljekar pruža smrtonosnu supstancu pacijentu koju on sam uzima
894 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Španska nova ljevičarska vlada podnijela je danas parlamentu predlog zakona koji će omogućiti eutanaziju i pomoć u samoubistvu u određenim slučajevima, ponovo pokrećući oštru raspravu o tome da li da se obje prakse dekriminalizuju.

Eutanazija uključuje ljekara koji aktivno učestvuje u okončanju života pacijenta, dok u slučaju samoubistva ljekar pruža smrtonosnu supstancu pacijentu koju on sam uzima, prenosi Rojters.

Prema sadašnjem zakonu, pomaganje nekome da okonča život nosi zatvorsku kaznu do deset godina, ali 84 odsto Španaca je za dekriminalizaciju, po podacima ispitivanja javnog mnjenja iz 2018. godine.

Nakon što dva prethodna pokušaja promjene zakona nijesu uspjela zbog nedostatka podrške, vlada sada ima skoro garantovanu većinu uz podršku partije desnog centra Sjudadanos i nekih manjih stranaka.

"Govorimo o bolestima za koje ne postoji lijek i koje uzrokuju velike patnje", kazala je portparolka vlade Marija Hesus Montero, dodajući da će ljekari koji se protive toj praksi moći da je ne sprovode.

Katolička crkva, koja je veoma uticajna u Španiji, smatra eutanaziju moralno lošom, kao i glavna opoziciona Narodna partija i krajnje desničarska stranka Voks.

(kraj) gop

Bonus video: