ZELENSKI SMIJENIO ŠEFA KABINETA

Uklonjena prepreka za reforme?

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je smijenio šefa kabineta Andreja Bogdana usljed izvještaja o jačanju rivalstva u njegovom okruženju
1568 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski, Foto: AP
Zelenski, Foto: AP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je juče šefa kabineta Andreja Bogdana, koji je smatran sivom eminencijom političke elite te države. Zbog Bogdanovih bliskih veza sa tajkunom Igorom Kolomojskim, njegovo imenovanje je bila jedna od najkontroveznijih odluka Zelenskog otkad je došao na funkciju prošle godine.

Nije naveden zvaničan razlog smjene, ali je do nje došlo nakon izvještaja o ratu za prevlast između Bogdana i Andreja Jermaka, visokog predsjedničkog savjetnika koji je imenovan za njegovog nasljednika.

Zelenski je u intervjuu koji je juče objavila agencija Interfaks rekao da unutrašnji sukobi sprečavaju efikasan rad njegovog tima, prenio je Rojters.

Bogdan je ranije bio advokat Kolomojskog, jednog od najbogatijih Ukrajinaca. Kolomojski je vlasnik TV kanala koji je Zelenskom donio slavu kao zvijezdi sitkoma, a predsjednikove veze sa njim su uzbunile neke investitore.

Bogdan je predvodio uspješnu predsjedničku kampanju Zelenskog u martu i aprilu i postao šef njegovog kabineta u maju.

Portal Nova Evropa je krajem prošle godine objavio da je Bogan postao „najveća prijetnja za vladavinu zakona i reforme u Ukrajini“.

Bogdan je zastupao Kolomojskog u pravnoj borbi sa vladom oko kontrole nad najvećim ukrajinskim komercijalnim kreditorom, PrivatBankom, u slučaju od kojeg je zavisilo hoće li Međunarodni monetarni fond odobriti nove kredite Ukrajini.

Bogdan „nikad zapravo nije odagnao utisak da je i dalje u taboru Kolomojskog“, kaže Timoti Eš iz kompanije Blubej aset menadžment.

„Tržište bi njegov odlazak pozdravilo jer bi dao nadu za korak naprijed u reformama - koje su u ovom stadijumu zakočile“, napisao je Eš prije nego što je potvrđena vijest o Bogdanovoj smjeni.

Njegov nasljednik Jermak je bivši advokat i filmski producent, koji je postao protagonista procesa impičmenta američkog predsjednika Donalda Trampa. Jermak se sastao sa Trampovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem u Madridu prošle godine u vrijeme kada je Trampov tabor vršio pritisak na Ukrajinu da istraži sina bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena, koji je radio u jednoj ukrajinskoj energetskoj kompaniji.

Odbori američkog Predstavničkog doma su objavili poruke između Jermaka i zvaničnika SAD u okviru napora demokrata da opozovu Trampa na osnovu optužbi da je zloupotrijebio položaj time što je tražio od Ukrajine da istraži Bajdenove. Predstavnički dom je opozvao Trampa, ali je on prošle nedjelje oslobođen na suđenju u Senatu.

Jermak je učestvovao i u pregovorima o razmjeni zatvorenika sa Rusijom.

Kabinet Zelenskog je juče saopštio da se politički pravac države neće promijeniti nakon Bogdanove smjene.

Jermakovo imenovanje je podstaklo neke opozicione stranke da kažu da Zelenski namjerava da u spoljnoj politici napravi zaokret ka Rusiji.

Jermak je imenovan istog dana kada je Kremlj postavio novu osobu za Ukrajinu, u mogućem nagovještaju blagog otopljavanja u odnosima, navodi Rojters.

Jermak je u ponedjeljak izjavio da je imao „konstruktivnu komunikaciju“ sa zvaničnikom Kremlja Dmitrijem Kozakom.

Zelenski poručuje da nikad ne bi prodao interese Ukrajine u pregovorima sa Moskvom.