IMALI BLAGI OBLIK BOLESTI

Rusija: Nema više oboljelih od koronavirusa, kineski državljani otpušteni iz bolnice

Više osoba koje su bile u kontaktu sa dva pacijenta su i dalje u karantinu
1331 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvoje kineskih državljana zaraženih novim koronavirusom koji su prošlog mjeseca primljeni u bolnicu u Rusiji u potpunosti su se oporavili i otpušteni su iz bolnice, objavili su ruski zvaničnici.

Izlaskom iz bolnice i drugog oboljelog pacijenta Rusija zvanično više nema slučajeve oboljelih od novog koronavirusa Kovid-19 na svojoj teritoriji, prenosi Frans pres.

Turista iz Kine koji je bio od 26. januara bio hospitalizovan u oblasti Zabajkalje u istočnom Sibiru otpušten je danas pošto je niz testova pokazalo da više nije zaražen.

"Poptuno je zdrav i ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude oko njega", rekli su lokalni zdravstveni zvaničnici. 

Ruski mediji objavili su video izlaska bivšeg oboljelog iz bolnice gde mu šef bolnice Sergej Jurčuk čita izjavu u kojoj se navodi da je potpuno izliječen, i predaje mu flašicu vitamina. 

On je proveo dvije nedjelje u karantinu, i sada se vraća svojoj porodici u Čiti, glavnom gradu te ruske oblasti.

Juče je iz bolnice u oblasti Tjumen u zapadnom Sibiru otpuštena kineska studentkinja koja je takođe bila dijagnostikovana sa novim virusom. 

Oba pacijenta su prema navodima ruskih zvaničnika imali blagi oblik ove bolesti.

Više osoba koje su bile u kontaktu sa ova dva pacijenta su i dalje u karantinu.

Rusija je 31. januara prijavila dva slučaja oboljenja koronavirsuom.

Od početka epidemije koronavirusom ruska vlada je preduzela drastične mjere u borbi protiv širenja novog koronavirusa, zaustavila većinu vazdušnog saobraćaja sa Kinom, prekinula saobraćanje vozova koji povezuju Rusiju sa Kinom i Sjevernom Korejom i zatvorila rusku kopnenu granicu sa Kinom i Mongolijom.

Moskva je privremeno prekinula izdavanje radnih viza kineskim građanima i studentima koji su otputovali za praznik kineske Nove godine i zamoljeni su da ne nastavi svoje studije na ruskim univerzitetima do 1. marta.