AUKCIJA U LONDONU

Hoknijeva slika bazena prodata za 27,4 miliona eura: "Ikona Pop arta..."

Slika iz 1966. predstavlja trenutak odmah pošto je skakač uletio u vodu bazena, i hvata suštinu načina života u Kaliforniji gdje Hokni živi
1275 pregleda 1 komentar(a)
"Spleš", Foto: BETA/AP
"Spleš", Foto: BETA/AP

Slika Dejvida Hoknija "Spleš"  (The Splash) jedna od njegovih najkarakterističnijih slika bazena, prodata je za 23,1 milion funti (27,4  miliona eura) u Sotbiju u Londonu, što je treća najviša cijena dobijena za platno ovog britanskog umjetnika na aukcijama.

Slika iz 1966. predstavlja trenutak odmah pošto je skakač uletio u vodu bazena, i hvata suštinu načina života u Kaliforniji gdje Hokni živi.

"To nije samo upečatljivo platno iz Hoknijevog opusa već je takođe ikona Pop arta koja definiše jednu epohu i takođe predstavlja vizuelni identitet Los Anđelesa", rekla je sinoć Ema Bejker šefica odjelenja za savremenu umjetnost te aukcijske kuće.

Anonimni kupac treba da plati osam puta više od onoga što je platio prodavac za tu sliku 2006. godine (2,9 miliona funti).

Rekord za Hoknijevu sliku na aukcij drži slika "Portret umetnika" koja je prodata za 90 miliona dolara 2018. u Njujorku. 

To je tada bila rekordna dobijena cijena za nekog živog umjetnika. 

Preporučujemo za Vas