OPTUŽEN DA JE MIGRANTE DRŽAO KAO TAOCE

Italijanski Senat ukinuo imunitet Salviniju

Poslije glasanja Salvini je rekao da je "apsolutno opušten" zbog odluke i da je "ponosan na ono što je uradio"
1508 pregleda 0 komentar(a)
Salvini, Foto: Reuters, Reuters
Salvini, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 12.02.2020. 21:13h

Italijanski Senat glasao je danas za ukidanje imuniteta populističkom opozicionom lideru Mateu Salviniju kako bi mu bilo suđeno po optužbi da je, kao ministar unutrašnjih poslova, držao migrante kao taoce na brodu, umjesto da ih odmah pusti da se iskrcaju na Siciliju.

Senatori su se ubjedljivo opredijelili za ukidanje imuniteta Salviniju, lideru desne populističke stranke Liga, pošto su za suprotnu odluku nedostajala 84 glasa u gornjem domu parlamenta koji ima 321 člana. Senatori Lige nisu učestvovali u glasanju, navodi Asošiejted pres.

Današnjim glasanjem otvorena su vrata za suđenje Salviniju u procesu koji se odnosi na njegovu odluku u julu 2019. da nekoliko dana ne dozvoli iskrcavanje 131 spasenog migranta sa broda Gregoreti italijanske obalske straže.

Senatori su uvažili preporuku Odbora Senata Italije za poslanički imunitet koji se 20. januara izjasnio za ukidanje imuniteta Salviniju.

Salvini, koji je kao ministar unutrašnjih poslova u prethodnoj italijanskoj vladi vodio politiku zabrane iskrcavanja spasenih migranata, i ranije je u sličnim slučajevima bio predmet istraga, ali mu nije moglo biti suđeno jer je uživao imunitet, navodi agencija ANSA.

Poslije današnjeg glasanja Salvini je agenciji ANSA rekao da je "apsolutno opušten" zbog odluke i da je "ponosan na ono što je uradio", misleći na zabranu iskrcavanja migranata u italijanske luke.

"Ponovo ću to raditi čim se vratim u vladu. Zakleo sam se da ću štititi Ustav, koji kaže da je odbrana države dužnost svakog njenog građanina. Branio sam Italiju", naveo je Salvini.

On je dodao da je u tom, kao i u drugim sličnim slučajevima, odluku donio zajedno s ostalim članovima vlade čiji je ministar bio. Tu, prvu vladu premijera Đuzepea Kontea, uz Ligu je činio i Pokret pet zvjezdica, koji je sadašnju, drugu Konteovu vladu formirao s Demokratskom partijom.

Konte je međutim rekao da nije imao veze s konkretnom odlukom o tome da li da bude dozvoljeno iskrcavanje migranata.

Salvini je u avgustu oborio prvu Konteovu vladu, nadajući se da će time izazvati raspisivanje vanrednih izbora, pošto je rejting Lige za vrijeme njegovog mandata znatno skočio u anketama.

Preporučujemo za Vas