Fejsbuk razbio operaciju ruskih obavještajnih službi

Više od 100 naloga je korišteno za kreiranje izmišljenih ličnosti, koje su se često predstavljale kao novinari
3408 pregleda 0 komentar(a)
Meta je bila Ukrajina i druge države u istočnoj Evropi, Foto: AP
Meta je bila Ukrajina i druge države u istočnoj Evropi, Foto: AP

Kompanija Fejsbuk je juče saopštila da je razbila mrežu naloga koje je koristila ruska vojna obavještajna služba da bi na internetu širila lažne priče. Meta je bila Ukrajina i druge države u istočnoj Evropi, prenio je Rojters.

„Iako su osobe koje stoje iza ove mreže pokušale da sakriju identitet i koordinaciju, naša istraga je pronašla veze sa ruskim vojno-obavještajnim službama,“ navedeno je u saopštenju Fejsbuka.

Fejsbuk, koji se bori da spriječi vlade i političke grupe da koriste njegovu platformu za širenje lažnih ili obmanjujućih informacija, redovno objavljuje da je ukinuo kampanje dezinformisanja koje su sprovodile određene države, uključujući Rusiju, navodi Rojters.

Moskva je ranije odbacivala optužbe Zapada o političkom miješanju, uključujući otkriće američkog specijalnog tužioca Roberta Mulera da je koristila naloge na druuštvenim mrežama u pokušaju da utiče na predsjedničke izbore u SAD 2016.

Šef Fejsbuka za sajber bezbjednost Natanijel Glajher je rekao da je u najnovijoj ruskoj operaciji korišteno više od 100 naloga na Fejbuku i Instagramu za kriranje izmišljenih ličnosti, koje su se često predstavljale kao novinari u državama koje su bile mete.

Sa tih naloga su potom kontaktirani lokalni mediji i političari radi podmetanja lažnih priča o politički škakljivim pitanjima poput korupcije, etničkih tenzija na Krimu i obaranja malezijskog aviona u Ukrajini 2014, piše Rojters.

„Odavno znamo da ti ljudi traže autentične glasove da bi širili svoje priče“, rekao je Glajher za Rojters.

„Više je to klasična obavještajna operacija, pokušaj manipulisanja ključnim pojedincima da bi se postigao veliki uticaj“.

Istražitelji firme „Grafika”, koja se bavi analizom društvenih mreža, kazali su da većina aktivnosti datira iz 2016. i 2017, iako su neki nalozi bili aktivni i ove godine.

Mreža je privukla samo nekoliko hiljada pratilaca, ali je uspjela da ostvari cilj objavljivanja članaka u nekim lokalnim medijima, rekao je Ben Nimo, šef za istrage u „Grafici”.

Lažni novinari su takođe radili intervjue sa kritičarima Kremlja, navodeći ih da daju nesmotrene komentare i potom dijelili te poruke na internetu, kazao je Nimo.

„Cilj operacije je bio da se zatruje izvor informacija korištenjem lažnih profila za podmetanje prokremljaskih i antizapadnih priča na internetu i u lokalnim medijima“, dodao je Nimo.

Fejsbuk je saopštio da je suspendovao i naloge drugih dviju grupa, nevezano sa ruskom operacijom. Jedna je povezana sa iranskom mrežom čija meta su bile SAD, a druga sa jednom PR firmom u Vijetnamu.

Bonus video: