POVEĆANJE PRITISKA NA TEREZU MEJ

Hoće li laburisti napraviti zaokret: Tražiće da Velika Britanije ostane u carinskoj uniji sa EU poslije Bregzita?

Prema riječima poslanika laburista i ministra za Bregzit u njihovoj vladi u sjenci Kira Starmera, ostanak u carinskoj uniji znatno bi olakšao trgovinu Velike Britanije s preostalih 27 članica EU poslije Bregzita, koji je planiran za 29. mart 2019. godine
0 komentar(a)
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 00:04h

Najveća britanska opoziciona stranka, Laburistička partija, na putu je da znatno promijeni politiku, što bi moglo da poveća pritisak na premijerku Terezu Mej da se opredijeli za "meki" Bregzit koji znači održavanje nekih formalnih ekonomskih veza poslije izlaska Velike Brtianije iz EU. 

Danas je bilo jasnih nagovještaja da će lider laburista Džeremi Korbin napraviti zaokret u politici i založiti se za ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji sa EU poslije Bregzita, kako bi potencijalni ekonomski udarac bio ublažen.

Poslanik laburista i ministar za Bregzit u njihovoj vladi u sjenci Kir Starmer rekao ja za Bi-Bi-Si da je vođstvo laburista sada jednoglasno za ostanak zemlje u carinskoj uniji sa EU. On je naveo da Korbin namjerava da predstavi promjenu partijske politike u ponedjeljak.

Prema Starmerovim riječima, ostanak u carinskoj uniji znatno bi olakšao trgovinu Velike Britanije s preostalih 27 članica EU poslije Bregzita, koji je planiran za 29. mart 2019. godine.

On je kazao da bi to doprinijelo i smanjenju tenzija u Irskoj. Mogućnost takozvane "tvrde" granice između britanske pokrajine Sjeverna Irska i Republike Irske povećala je zabrinutost za budućnost Sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine, kojim su okončani višedecenijski sukobi.

Starmer je rekao da je ostanak u carinskoj uniji s EU jedini realističan način za dobijanje "bescarinskog pristupa" evropskom tržištu. To bi uključivalo postizanje "novog sporazuma", jer će ovako britansko članstvo u carinskoj uniji biti okončano izlaskom te zemlje iz EU, dodao je.

Korbinov zaokret u politici bio bi značajan jer bi poslanici laburista mogli da se udruže sa zagovornicima "mekog" Bregzita u vladajućoj Konzervativnoj stranci i povećaju pritisak na Mejovu, već suočenu s dubokim podjelama u sopstvenoj stranci.

Ako Korbin i laburisti nedvosmisleno podrže ostanak zemlje u carinskoj uniji, zauzeće suprotnu poziciju od premijerke, koja je više puta rekla da će Velika Britanija napustiti i carinsku uniji i jedinstveno tržište EU.