"BREGZIT PROMIJENIO PRAVILA IGRE"

Mekdonald: Referendum o ujedinjenju Irske u roku od tri godine, London da se spremi

Šin Fejn, koji je pobijedio na izborima održanim 8. februara, zalaže se za ujedinjenje Republike Irske i britanske Sjeverne Irske, koje su razdvojene otkako je Irska izborila nezavisnost 1921. godine
2416 pregleda 2 komentar(a)
Mekdonald, Foto: BETA/AP
Mekdonald, Foto: BETA/AP

Bregzit je "promijenio pravila igre" u pogledu ujedinjenja Irske, rekla je danas liderka irske nacionalističke partije Šin Fejn, Meri Lu Mekdonald, i ocijenila da bi referendum o tome u Irskoj mogao da se održi u roku od tri godine.

"To nije jednostavna stvar. To (Bregzit) je promijenilo pravila igre", rekla je Mekdonald za britanski list Tajms, i dodala da da Irska treba da "počne pripremu" takvog referenduma, a da "i London treba da se spremi".

Šin Fejn, koji je pobijedio na izborima održanim 8. februara, zalaže se za ujedinjenje Republike Irske i britanske Sjeverne Irske, koje su razdvojene otkako je Irska izborila nezavisnost 1921. godine.

Ta podjela je u Sjevernoj Irskoj dovela do trodecenijskog krvoprolića u drugoj polovini 20. vijeka, zvanog "Nemiri", između nacionalista i republikanaca s jedne i protestanstskih lojalista s druge strane.

U "Nemirima" je ubijeno oko 3.500 ljudi.

Pitanje irskog ujedinjenja se vratilo u fokus zahvaljujući Bregzitu, kom se protivi većina stanovnika Sjeverne Irske.

Pridruživanje Irskoj, članici EU, pokazalo se kao zavodljiva ideja.

"Ako pogledate sjever, većinu više ne čine lojalisti. Točak se okrenuo, nastupila je smjena generacija. O ujedinjenju Irske se sada razgovara širom ostrva kao nikada prije za mog života", rekla je Mekdonald.

Prema njoj, Bregzit je samo "ubrzao priču".

Meri Lu Mekdonald je učinila mnogo za uvođenje Šin Fejna u politički mejnstrim, nakon što je ta stranka dugo bila smatrana za politički ogranak Irske republikanske armije (IRA).

Stranka je na nedavnim izborima dobila 24,5 odsto glasova.