"TEŽITI BOLJIM ODNOSIMA"

Makron: Sankcije Rusiji nisu promijenile apsolutno ništa, ne predlažem da ih ukinemo

"Moramo se na dugi rok povezati s Rusijom ali i naglasiti njenu ulogu kao stalne članice Savjeta bezbjednosti. Ne može stalno biti članica koja sve blokira", rekao je Makron, a izjavio da očekuje i da će Rusija i dalje nastojati da destabilizirajuće utiče na izbore u drugim zemljama
6037 pregleda 2 komentar(a)
Makron, Foto: BETA/AP
Makron, Foto: BETA/AP

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da EU treba da teži boljim odnosima s Rusijom na dugi rok, i ocijenio da sankcije nisu nimalo promijenile rusko ponašanje, ali i ne predlaže njihovo ukidanje.

Makron je na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu rekao da bi "kredibilan" pristup odnosima s Rusijom bio da se zauzme stav da EU "zahtijeva, ne odstupa u pogledu principa o zamrznutim konfliktima, ali će pristati na strateški dijalog - za šta će biti potrebno vrijeme".

Odnosi EU i Moskve su napeti otkako je Rusija 2014. pripojila Krim, a u istočnoj Ukrajini izbio rat. 

Zbog Ukrajine su SAD i EU uvele Rusiji sankcije.

Francuske kompanije koje trguju s Rusijom vrše pritisak na Makrona da pomogne u poboljšanju odnosa EU i Rusije i da olabavi sankcije.

Makron je tokom nedavne posjete Poljskoj rekao da je "velika greška distancirati se od dela Evrope zbog kojeg postoji neprijatan osjećaj".

On je danas rekao da je rezultat prethodnih godina "potpuno neefikasan sistem".

"To su i sankcije koje u Rusiji nisu promijenile apsolutno ništa. Ne predlažem da ih ukinemo, samo iznosim činjenice", naveo je francuski lider.

Zalažući se za više dijaloga s Rusijom, Makron je ukazao na prošlogodišnju obnovu samita lidera Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u cilju zaustavljanja sukoba na istoku Ukrajine.

"Moramo se na dugi rok povezati s Rusijom ali i naglasiti njenu ulogu kao stalne članice Savjeta bezbjednosti. Ne može stalno biti članica koja sve blokira", rekao je Makron, a izjavio da očekuje i da će Rusija i dalje nastojati da destabilizirajuće utiče na izbore u drugim zemljama.

"Ne vjerujem u čuda. Vjerujem u politiku i činjenicu da ljudska volja može da promijeni stvari kada sebi damo sredstva za to", naveo je Makron.