U SANKT PETERSBURGU BILO I PRIVEDENIH

U Rusiji protesti protiv ustavne revizije koju je predložio Putin

Protesti su organizovani u obliku po jedan demonstrant na javnom mjestu, što je jedini oblik protesta u Rusiji koji ne zahtjeva dozvolu okupljanja
1922 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta u Moskvi, Foto: Beta/AP
Sa protesta u Moskvi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.02.2020. 19:41h

U nekoliko gradova u Rusiji danas su organizovani protesti protiv nacrta ustavne revizije koju je predložio predsjednik Vladimir Putin.

Analitičari smatraju da Putin na taj način priprema teren da sačuva svoj uticaj poslije 2024. godine, kada bude napustio predsjedničko mjesto.

Protesti su organizovani u obliku po jedan demonstrant na javnom mjestu, što je jedini oblik protesta u Rusiji koji ne zahtjeva dozvolu okupljanja.

U Sankt Peterburgu je ipak došlo do privođenja nekoliko demonstranata, navela je nevladina organizacija OVD-Info, koja prati dešavanja na protestima.

Protest u Moskvi bio je dozvoljen na mjestu udaljenom od centra grada, a organizovan je na poziv nekoliko opozicionih pokreta među kojima je Front ljevice Sergeja Udalcova.

Organizatori navode da se okupilo 3.000 ljudi, dok je policija javila da ih je bilo oko 300.

Udalcov je za agenciju Interfaks rekao da bi želio referendum umjesto "nerazumljivog javnog glasanja". Putin je obećao da će se Rusi izjasniti o tekstu ali nije naveo na koji način.

OVD-Info je dodao da su protesti organizovani u nekoliko drugih gradova u Rusiji, među kojima Arhangelsk na sjeverozapadu i Ulan Ude u Sibiru.

Putin je polovinom januara iznenada najavio reviziju Ustava koja će ojačati nekoliko prerogativa predsednika i ulogu Državnog savjeta, koji je za sada konsultativni organ.

Nakon toga je premijer Dmitrij Medvedev podnio ostavku zajedno sa cijelom vladom. Ustavni amandmani koje je Putin predložio, krajem januara su jednoglasno usvojeni u parlamentu.