Lukašenko: Ako nas Rusija ne snabdije, uzećemo naftu iz tranzitnog naftovoda

Lukašenko je kazao da su rafinerije u Bjelorusiji primile 500 hiljada tona ruske nafte u januaru, manje od planiranih dva miliona tona
4597 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od susreta Putina i Lukašenka, Foto: BETA/AP
Sa jednog od susreta Putina i Lukašenka, Foto: BETA/AP

Bjelorusija će početi da uzima naftu iz tranzitnog naftovoda "Družba", ako je Rusija ne snabdije potrebnom količinom tog energenta, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Bjelorusija i Rusija, veliki svjetski izvoznici nafte, nijesu uspjeli da se dogovore o uslovima snabdijevanja naftom za ovu godinu.

Dopremanje ruske sirove nafte prema susjedu značajno se smanjila nakon 1. januara zbog čega je Minsk bio primoran potražiti gorivo na drugom mjestu, prenosi SEEbiz.

Lukašenko je kazao da su rafinerije u Bjelorusiji primile 500 hiljada tona ruske nafte u januaru, manje od planiranih dva miliona tona.

"Ako nas Rusija ne snabdije potrebnom količinom, počećemo uzimati iz tranzitnog naftovoda", poručio je Lukašenko.

Naftovod "Družba", koji prolazi bjeloruskom teritorijom, snabdijeva Evropu, uključujući Poljsku i Njemačku, s oko milioun barela ruske nafte.

Lukašenko je rekao da je Bjelorusija u pregovorima s Poljskom da joj se dostavlja američka i saudijska nafta naftovodom iz Gdanjska. Spor zbog nafte dio je širega političkog spora između Moskve i Minska oko uspostavljanja jedinstvene države, za što su planovi prvobitno biti objavljeni 1990-ih.

Minsk je vrlo oprezan zbog potencijalnog spajanja s Rusijom bojeći se ruske dominacije.

Lukašensko je poručio da će se boriti da Bjelorusija ostane suverene i nezavisna.

Bonus video: