EU prijeti obavezujućim mjerama protiv govora mržnje preko interneta

EU planira da u srijedu da objavi nove prijedloge o regulisanju vještačke inteligencije, uključujući prepoznavanje lica, i digitalnu strategiju koji bi mogli da imaju dosta uticaja na tehnološke gigante kao što su Fejsbuk, Gugl i Epl
421 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2020. 19:50h

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton upozorio je danas velike tehnološke kompanije da Unija razmatra uvođenje "obavezujućih mjera" ukoliko one same ne uvedu regulativu oko sadržaja sa izrazima mržnje, zabranjenih sadržaja ili lažnih vijesti.

Breton, koji je bivši francuski ministar ekonomije, ovo je izjavio posle sastanka u Briselu sa šefom najveće društvene mreže Fejsbuk Markom Zakerbergom, prenosi Frans pres.

Breton je rekao da je imao vrlo dobar razgvoro sa šefom Fejsbuka.

Zakerberg je jedan od direktora tehnoloških firmi koji je poslednjih dana posetio briselsko sjedište, koja postaje sve važniji igrač u regulativi za te kompanije.

EU planira da u srijedu da objavi nove prijedloge o regulisanju vještačke inteligencije, uključujući prepoznavanje lica, i digitalnu strategiju koji bi mogli da imaju dosta uticaja na tehnološke gigante kao što su Fejsbuk, Gugl i Epl, prenosi AP.

U uvodniku u Fajnenšal tajmsu Zakerberg je rekao da velikim tehnološkim firmama kao što je Fejsbuk treba veći vladin nadzor.

"Vjerujem da regultiva može da naškodi poslovanju Fejsbuka kratkoročno ali da će dugoročno biti bolja za sve, uključujući i za nas", rekao je Zakerberg uvodniku. On je rekao da novi propisi treba da budu jasni i izbalansirani i da ne treba da bude ostavljeno pojedinačnim kompanijama da postavljaju sopstvene standarde.

Fejsbuk je danas takodje objavio dokument o regulisanju internet sadržaja u kome je ukazao vlastima na izazove i principe koje treba da imaju u vidu kada budu sastavljali nove propise o tome kako se suočiti sa štetnim materijalima kao što je seksualna eksploatacija djece ili terorističko regrutovanje.

Bonus video: