Makron: U Francuskoj nema mjesta za politički islam

Francuski predsjednik je u jednoj većinski muslimanskoj četvrti grada Miluza, na istoku zemlje, najavio postepeno okončavanje "detaširanih imama" koje u Francusku šalju druge zemlje, kao što su Turska i Alžir
2345 pregleda 1 komentar(a)
Makron sa mještanima u većinski muslimanskoj četvrti grada Miluza, Foto: AP
Makron sa mještanima u većinski muslimanskoj četvrti grada Miluza, Foto: AP

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron, danas je izjavio da u toj zemlji "nema mjesta za politički islam" i objavio mjere protiv "islamističkog separatizma", što je osjetljivo pitanje jer se u Francuskoj približavaju lokalni izbori.

Makron je u jednoj većinski muslimanskoj četvrti grada Miluza, na istoku Francuske, najavio postepeno okončavanje "detaširanih imama" koje u Francusku šalju druge zemlje, kao što su Turska i Alžir. Nije rekao kada će to početi da se primjenjuje. Takođe će se okončati prijem oko 300 "psalmobesjednika" koji svake godine dolaze u Francusku za Ramazan.

Francuski predsjednik je izrazio želju da se poveća broj imama školovanih u Francuskoj.

"Naš neprijatelj je separatizam, ali kovati plan protiv islama bila bi ozbiljna greška", rekao je on u govoru lokalnim zvaničnicima.

"U Republici ne možemo da odbijemo da se rukujemo sa nekom ženom jer je ona žena; u Republici ne možemo da odbijemo da nekog medicinski zbrinemo ili obrazujemo; u Republici ne možemo da prihvatimo napuštanje školovanja; u Republici ne možemo da zahtijevamo potvrde o nevinosti radi sklapanja braka; u Republici nećemo nikad dozvoliti da vjerski zakoni budu iznad zakona Republike, i to je jednostavno tako", rekao je Makron.

On se prije govora sastao sa mještanima kojima je rekao da borba protiv "islamističkog separatizma" nije borba protiv muslimana.

"Islam prolazi kroz krizu zbog radikalizacije određenih i veoma tvrdih pokreta koji se zalažu za islamsku politiku. Ja samo kažem da kod nas nema mjesta za politički islam", rekao je Makron koji je u posjeti istoku Francuske s nekoliko članova vlade.

Povodom lokalnih izbora čiji će prvi i drugi krug biti 15. i 22. marta, to je prva u nizu posjeta tokom kojih Makron izlaže vladinu strategiju protiv radikalizacije i "političkog islama".

Od početka Makronovog petogodišnjeg mandata, desničarska opozicija je tražila od njega da potvrdi svoju politiku u vezi s tom temom, optužujući ga za popustljivost. Debata o tome se zaoštrila poslednjih mjeseci, podstaknuta žestokom kontroverzom i oko lista kandidata, čak i zbog jedne majke koja je s velom pratila dijete na školskom izletu.