Moskovski sud osudio bivšeg ukrajinskog ministra na šest godina zatvora

Anatolij Gricenko osuđen je u odsustvu
1505 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vojni sud u Moskvi osudio je danas u odsustvu bivšeg ukrajinskog ministra odbrane Anatolija Gricenka na šestogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je proglašen krivim za pozivanje na terorističke napade na teritoriji Rusije, prenosi ruska drzavna informativna agencija TASS.

"Sud je uzeo u obzir argumente obje strane, utvrdio da je Gricenko kriv za kršenje člana 205.2 Dijela 2 Krivičnog zakona Ruske Federacije i osudio ga u odsustvu na šestogodišnju kaznu zatvora", rekao je sudija Danil Logačev čitajući presudu.

Taj član predviđa kaznu za javne pozive za izvršenje terorističke aktivnosti ili javno opravdanje terorizma počinjene upotrebom masovnih medija.

Za istragu slučaja Gricenko bilo je zaduženo Glavno odjeljenje Ruskog istražnog odbora.

Gricenko trenutno boravi na teritoriji Ukrajine, koja ne može da ga izruči Rusiji u skladu sa međunarodnim pravnim normama i ukrajinskim zakonodavstvom.

Krivična prijava protiv bivšeg ministra odbrane pokrenuta je nakon Gricenkovih javnih izjava, koje je iznio koristeći masovne medije, 16. jula 2014. i 2. jula 2017. godine.

Govoreći 2014. godine tokom emisije uživo ukrajinske televizije i radio stanice „Studio 1 + 1", Gricenko je javnu pozivao na terorističke aktivnosti na teritoriji Rusije raznošenjem ruskih vozova.

U julu 2017. godine, dok je uživo govorio u emisiji ukrajinskog televizijskog kanala "112 Ukrajina", Gricenko je, kao odgovor na navodne aktivnosti ruskih obaveštajnih službi, iznio ideju da za svaku eksploziju automobila u Kijevu ili Marijupolju Ukrajinci moraju istom mjerom da odgovore eksplozijama automobila u Moskvi ili Taganrogu.

Bonus video: