OGLASIO SE PREDSTAVNIK OEBS ZA MEDIJE

Dezir: Britanija da ne izruči Asanža SAD

"Brojne optužbe i nesrazmjerna osuda sa kojom je suočen mogla bi da ima zastrašujući uticaj na slobodu izražavanja i slobodu štampe", napisao je Dezir danas na svom Tviter nalogu
1191 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta protiv izručenja Asanža u Londonu, Foto: BETA/AP
Sa protesta protiv izručenja Asanža u Londonu, Foto: BETA/AP

Predstavnik Organizecije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za medije Arlem Dezir pozvao je britanske vlasti da ne izruče osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, uoči današnjeg prvog ročišta o njegovom mogućem izručenju SAD.

"Brojne optužbe i nesrazmjerna osuda sa kojom je suočen mogla bi da ima zastrašujući uticaj na slobodu izražavanja i slobodu štampe", napisao je Dezir danas na svom Tviter nalogu.

Dezir je u saopštenju podsjetio da će danas biti održano prvo ročište Asanžu koji je objavio povjerljive dokumente na vebsajtu Vikiliksa 2010. godine. 

On je optužen po 18 tačaka optužnice uključujući navodno kršenje Zakona o špijunaži objavljivanjem povjerljivih informacija i može da dobije zatvorsku kaznu do 175 godina ako bude osuđen.

"Pozivam britanske vlasti da ne izruče Džulijana Asanža kada se održi ročište u ponedjeljak. Posebno sam zabrinut zbog brojnih optužbi protiv njega i nesrazmjerne zatvorske kazne do 175 godina, sa kojom bi potencijalno mogao da se suoči ako bude osuđen", napisao je Dezir.

On je rekao da treba uzeti u obzir javni interes nekoliko publikacija Vikiliksa 2010. godine, koje su doprinijele važnim istraživačkim izvještajima.

"Neophodno je imati u vidu uticaj na slobodu izražavanja i medijsku slobodu ukoliko on bude izručen i osuđen. To bi moglo da ima zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu medija", napisao je Dezir. 

On je rekao da će pažljivo pratiti razvoj ovog slučaja.

Asanž je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, prijeti mu višedecenijska kazna zatvora.

Osnivač Vikiliksa je dobio podršku organizacije Reporteri bez granica (RSF) koji su pokrenuli peticiju sa do sada oko 40.000 potpisa.

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocijenila je prošle nedjelje da Asanž ne treba da bude izručen SAD-u zbog potencijalnog uticaja tog slučaja na slobodu medija i zabrinutosti za loše postupanje prema njemu.

Preporučujemo za Vas