EU provjerava da li je italijanska pomoć Alitaliji protivzakonita

Izvršna vlast EU saopštila je danas da je Italija u decembru odobrila zajam "da bi pomogla racionalizaciju kompanije u cilju pokušaja prodaje njene imovine"
929 pregleda 2 komentar(a)
Avion Alitalije, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Avion Alitalije, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Evropska komisija je pokrenula istragu da li je italijanska vlada zajmom od 400 miliona eura aviokompaniji Alitalija prekršila pravila o državnoj pomoći.

Izvršna vlast EU saopštila je danas da je Italija u decembru odobrila zajam "da bi pomogla racionalizaciju kompanije u cilju pokušaja prodaje njene imovine".

Alitalija se posljednjih godina bori sa finansijskim problemima.

U maju 2017. godine stavljena je pod vanrednu upravu prema italijanskom zakonu o stečaju i italijanske vlasti su odlučile da prodaju imovinu kompanije.

Prije dvije godine, Evropska komisija je otvorila istragu o drugom zajmu vrijednom 900 miliona eura koji je odobrila italijanska vlada kako bi Alitalija mogla da nastavi sa poslovanjem.

EU je rekla da će nova istraga pružiti jasniju sliku o tome da li zajam od 400 miliona eura predstavlja državnu pomoć i da li je u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći.

Prema pravilima EU o državnoj pomoći, državne intervencije u posrnulim kompanijama moraju biti preduzete pod istim uslovima koji vladaju na tržištu.

Bonus video: