Čelnici EU na grčkoj granici obećali pomoć u suočavanju sa prilivom migranta

"Grčke vlasti se suočavaju sa veoma teškim zadatkom... Zabrinutost Grčke predstavlja i zabrinutost EU", rekla je Ursula fon der Lajen i dodala da je prioritet zadržavanje reda na grčkoj granici koja je i evropska granica
1340 pregleda 3 komentar(a)
Migranti na tursko-grčkoj granici, Foto: BETA
Migranti na tursko-grčkoj granici, Foto: BETA

Čelnici Evropske unije (EU) danas su tokom posjete prelaza na grčko-turskoj granici pružili podršku toj zemlji i obećali 700 miliona evra pomoći u suočavanju sa nekoliko hiljada migranata iz susjedne Grčke, javila je agencija Frans pres. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će polovina od 700 miliona evra biti odmah upućena Grčkoj.

Predsjednica EK je obećala Atini "svu neophodnu pomoć". "Biće razočarani oni koji žele da testiraju jedinstvo EU", rekla je Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je danas boravila na graničnom prelazu zajedno sa predsjednicima Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem u znak solidarnosti sa Grčkom. Sa njima boravi i Andrej Plenković, premijer Hrvatske čija je zemlja trenutno predsjedavajuća EU.

"Grčke vlasti se suočavaju sa veoma teškim zadatkom... Zabrinutost Grčke predstavlja i zabrinutost EU", rekla je Ursula fon der Lajen i dodala da je prioritet zadržavanje reda na grčkoj granici koja je i evropska granica.

"Ovdje smo da uputimo jasnu poruku solidarnosti i podrške Grčkoj", rekla je predsjednica EK.

Mišel je prenio podršku EU Grčkoj za sve što su njena vlada i službe bezbjednosti učinili proteklih dana.

"Granice Grčke su granice Evrope i to što vi radite je važno za Grčku i ključno za budućnost EU. Naše zajedničko prisustvo ovdje danas je snažna poruka koju želimo da pošaljemo grčkom narodu, građanima Evrope i čitavom svetu - zajedno smo jer smatramo da je zaštita granica ključna", rekao je on.

Mišel je u naglasio da je u isto vrijeme važno djelovati na proporacionalan način uz poštovanje ljudskih prava i međunarodnog prava.

Sasoli je rekao da treba osnažiti zajedničku evropsku politiku prema migrantima, dok je Plenković izrazio zajedničku evropsku odlučnost da se nađe rešenje za ovu novu potencijalnu krizu i pohvalio Micotakisa što nije dopustio ilegalne migracije.

"Grčka je štit i spoljna granica Europske unije", rekao je Plenković i dodao da je i Hrvatska na migrantskoj ruti i da je i u njenom interesu da grčka granica ostane neporozna.

Plenović je izrazio uvjerenje da će se naći diplomatsko i političko rešenje koje će deeskalirati situaciju. "Neće se ponoviti 2015. i 2016", kazao je on.

Micotakis je rekao da Turska kršeći sporazum sa EU sistematski ohrabruje na desetine hiljada izbeglica i migranata da ilegalno ulaze u Grčku, ali da u tome nije uspjela i neće.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa čelnicima EU, Micotakis je optužio Ankaru za "besraman pokušaj da iskoristi očajne ljude za promociju sopstvene geopolitičke agende i da skrene pažnju sa užasne situacije u Siriji".

Micotakis je rekao da izbjeglice koje dolaze već duže vreme proveli u Turskoj. Dodao je da Evropa ne pristaje na ucjene i da je spremna da podrži Tursku u suočavanju sa izbjegličkim problemom ali da ne pristaje na ucjene.

Bonus video: