Micotakis: Turska koristi očajne ljude, nećemo kao Evropa dozvoliti ucjenu

"Evropa neće dozvoliti ucjenu Turske. Mi stojimo na raspolaganju u pomoći sa problemom izbjeglica, kao i rješenja pitanja u Siriji, ali pod drugačijim okolnostima. Moja dužnost je da štitim suverenitet svoje zemlje", rekao je Micotakis
1409 pregleda 2 komentar(a)
Kirjakos Micotakis, Foto: AP
Kirjakos Micotakis, Foto: AP

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je da je migrantska kriza "asimetrična prijetnja" granicama EU i naglasio da Grčka i EU neće dozvoliti da budu ucijenjene.

"To više nije problem sa izbjeglicama. To je bezobrazan napad Turske koja pokušava da iskoristi očajne ljude da promoviše svoju geopolitičku agendu i da skrene pažnju sa situacije u Siriji", rekao je Micotakis na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici Evropske unije.

Kako prenosi grčki portal Ekatimerini, premijer Micotakis je rekao da ljudi koji pokušavaju da uđu u Grčku proteklih nekoliko dana ne dolaze iz sirijske provincije Idlib, ali da su bezbjedno živjeli u Turskoj duži vremenski period.

"Evropa neće dozvoliti ucjenu Turske. Mi stojimo na raspolaganju u pomoći sa problemom izbjeglica, kao i rješenja pitanja u Siriji, ali pod drugačijim okolnostima. Moja dužnost je da štitim suverenitet svoje zemlje", rekao je Micotakis.

On je dodao da se nada da će ova situacija "probuditi sve".

"Budimo iskreni, EU nije imala zadatak da se bori sa migrantskom krizom, nadam se da će ovo biti buđenje za sve", izjavio je grčki premijer.

Bonus video: