EK objavila predlog zakona: Politička obaveza o klimatskoj neutralnosti do 2050. dobila zakonsku snagu

"Ovaj zakon o klimi postaviće kamen-temeljac u Evropi kao lideru na globalnom nivou", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
997 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen (u sredini) i Greta Tunberg (desno), Foto: BETA/AP
Ursula fon der Lajen (u sredini) i Greta Tunberg (desno), Foto: BETA/AP

Evropska komisija (EK) objavila je danas predlog prvog evropskog zakona o klimi kojim bi se politički preuzeta obaveza o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine pretvorila u obavezu sa zakonskom snagom.

Zakon o klimi određuje pravac kretanja za sve politike EU i omogućava transparentnost i predvidljivost za javne organe, preduzeća i građane.

"Ovaj zakon o klimi postaviće kamen-temeljac u Evropi kao lideru na globalnom nivou", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

EU bi do 2050. godine trebalo bi da postigne "klimatski neutralnu" ekonomiju, što znači da bi emisija ugljen-dioksida i drugih gasova štetnih za klimu trebalo da bude jednaka nuli.

Da bi postigla taj cilj Evropska komisija je najavila da će poslije sveobuhvatne procjene rezultata 2030. godine predložiti novi cilj smanjenja emisije štetnih gasova i predložiti dopunu zakona o klimi.

Ovu tačku su kritikovali klimatski aktivisti, koji tvrde da odlaganje nadograđenog cilja 2030. godine šteti kredibilitetu EU u borbi protiv klimatskih promjena.

Komisija je samo navela da će do septembra predstaviti "odgovorni" plan o tome kako da podigne svoj trenutni cilj 2030. smanjenja gasova sa efektom staklene bašte za 40% sa nivoa iz 1990. na "najmanje 50% i prema 55%."

Klimatska aktivistkinja, mlada Šveđanka Greta Tunberg je prisustvovala današnjoj raspravi evropskih komesara o klimi, rekla je da odbacuje predloženi zakon.

Bonus video: