Požar na grčkom ostrvu Lezbos: Oštećeno skladište izbjegličkog centra

To je drugi požar u manje od nedjelju dana u tom centru izgrađenom za migrante pošto je prijemni dio izgorio prošlog ponedjeljka
527 pregleda 0 komentar(a)
Migranti na Lezbosu, Foto: BETA/AP
Migranti na Lezbosu, Foto: BETA/AP

U požaru koji je izbio u jednom skladištu u izbjegličkom centru na grčkom ostrvu Lezbosu izazvana je znatna šteta ali nije bilo povrijeđenih, javila je danas grčka vatrogasna služba.

To je drugi požar u manje od nedjelju dana u tom centru izgrađenom za migrante pošto je prijemni dio izgorio prošlog ponedjeljka.

U novom požaru potpuno je uništeno skladište gdje je držan namještaj i električni uređaji, rekao je portparol vatrogasaca za AP.

Istraga o požaru je u toku.

Požar se dogodio u vrijeme kada vlada izuzetno napeta situacija sa migrantima između Turske i EU od kako je Turska objavila da otvara granice za migrante na svojoj teritoriji i pušta ih da idu ka EU.

Od tada se hiljade migranata nagomilalo na grčko-turskoj granici.

Hiljade migranata spavaju u improvizovanim kampovima blizu granice od kada je turska vlada ranije ovog mjeseca objavila da slobodno mogu da idu, i čekaju šansu da uđu u Grčku.

Grčka je rasporedila policiju za suzbijanje demonstracija i graničnu policiju da spriječi ljude da uđu u zemlju.

U pograničnoj grčkoj oblasti je bilo više okršaja između migranata i grčkih bezbjednosnih snaga, a grčka policija ispaljivala je suzavac da spriječi ulazak migranta dok je turska policija uzvraćala suzavcem na svoje grčke kolege.

Juče su mlađi migranti gađali grčku policiju kamenjem i pokušavali da sruše graničnu ogradu u očajničkom pokušaju da uđu u Grčku.

Najmanje dva migranta povrijeđena su u okršajima.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ide sjutra u Brisel da razgovara s vodećim EU zvaničnicima o sporazumu EU-Turska iz 2016. godine o tome da se zadrže migranti u Turskoj i zaustavi priliv u EU, koji je sada propao.

Dvije strane optužuju jedna drugu da nisu poštovale odredbe tog sporazuma.

Bonus video: