U Italiji 133 umrlih od koronavirusa u posljednja 24 sata

Ukupno je u Italiji od koronavirusa umrlo 366 ljudi, a ukupni broj zaraženih je porastao na 7.375
15073 pregleda 5 komentar(a)
Puste ulice i trgovi u Milanu, Foto: AP
Puste ulice i trgovi u Milanu, Foto: AP
Ažurirano: 08.03.2020. 18:43h

U Italiji je tokom posljednja 24 sata od koronavirusa umrlo čak 133 ljudi.

To je daleko najviše dosad.

Ukupno je u Italiji od koronavirusa umrlo 366 ljudi, a ukupni broj zaraženih je porastao na 7.375, prenosi Indeks.

Kratkotrajni karantin koji je propisan za regione na sjeveru Italije izazvao je saobraćajni haos time što je ograničeno kretanje četvrtine stanovništva Italije. Veliki broj Italijana u panici se sinoć ukrcao u posljednje vozove koji vode iz Milana i drugih gradova Lombardije.

Uredba koju je izdao italijanski premijer Đuzepe Konte malo poslije ponoći pogađa oko 16 miliona ljudi, uključujući region Lombardije i još najmanje 14 susjednih provincija.

Konte je objasnio da uredba predviđa zabranu ulaska u te regione i izlazak iz njih, a da će izuzeci biti odobravani samo u posebnim slučajevima.

"Korijere dela Sera" piše da je posljednji voz iz Milana napustio grad u 11.20 sa stanice Garibaldi.

Nakon te odluke veliki broj Italijana u panici se sinoć ukrcao u posljednje vozove koji vode iz Milana i drugih gradova Lombardije.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci koji pokazuju rijeke ljudi kako trče po stanici da uhvate voz. Putnici su ušli u voz i bez kupljene karte, rekavši kontrolorima da su spremni i da prihvate kaznu, samo da ih ne izbacuju napolje, prenosi RTS.

Prema novoj deklaraciji, koju je usvojila Vlada, zatvaraju se fiskulturne sale, bazeni, muzeji i skijališta. Suspendovane su svadbe i sahrane i svi kulturni događaji, a sportska takmičenja zatvorena su za javnost. Razmatra se, takođe, suspenzija svih fudbalskih mečeva.

Regionalni zvaničnici bili su iznenađeni dekretom, pa je tako predsjednik regiona Emilija Romanja Stefano Bonačini rekao da su djelovi uredbe zbunjujući, dok je gradonačelnik grada Asti u Pijemontu objavio video na Fejsbuku u kome je kritikovao Rim što nije zvanično obavijestio lokalne političare o tome, već su vijest pročitali u novinama.

Još jedan funkcioner zaražen

Šef vlade italijanskog regiona Pijemont Alberto Kirio pozitivan je na koronavirus, prenijela je italijanska radio-televizija, ističući da je on drugi regionalni šef koji je obolio u posljednja 24 sata.

Pijemont, čiji je glavni grad Torino, četvrti je po ugroženosti italijanski region zahvaćen koronavirusom, prenosi Rojters.

Prije Kirija, saopšteno je da zaražen koronavirusom i šef vlade regiona Lacija, Nikola Zingareti.

Bonus video: