Najveći karantin u istoriji Evrope: Čitava Italija je crvena zona

Od juče je u Italiji zabilježeno novih 97 smrtnih slučajeva uzrokovanih korona virusom
30088 pregleda 8 komentar(a)
Vani samo ako je hitno i na posao, Foto: AP
Vani samo ako je hitno i na posao, Foto: AP
Ažurirano: 09.03.2020. 22:50h

Nakon što je broj zaraženih korona virusom u zadnja 24 sata porastao za 25 odsto i sad je na preko sedam hiljada, italijanske vlasti su proširile karantin i zatvorile su cijelu zemlju.

U Italiji je u posljednja 24 sata zabilježeno novih 97 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom i sada zona karantina u kojoj su dosad bile samo sjeverne pokrajine postaje kompletna Italija, potvrdio je u vanrednom obraćanju italijanski premijer Đuzepe Konte.

"Cijela Italija je crvena zona. Nema javnih okupljanja, građani će moći da se kreću samo u hitnim slučajevima i na posao. Na ovo smo se odlučili kako bismo zaštitili građane, naročito one najrizičnije grupe", kazao je on.

Naređeno je zatvaranje svih bioskopa, pozorišta, lokala, restorana, otkazane su sahrane i vjenčanja i svi sportski događaji.

Sve škole i univerziteti neće raditi do 3. aprila.

Karantin je sada proširen na 60 miliona ljudi što ga čini najvećim u istoriji Evrope.

Evropa je danas prešla granicu od 500 smrtih slučajeva povezanih sa koronavirusom, uz 97 novih u posljednja 24 sata u Italiji.

U Italiji su od koronavirusa od početka epidemije umrle 463 osobe, prema zvaničnim podacima.

U Evropi je od početka epidemije umrlo 511 osoba, 463 u Italiji, 21 u Francuskoj, 16 u Španiji, četiri u Velikoj Britaniji, tri u Holandiji, dvije u Švajcarskoj i dvije u Njemačkoj.

Broj pozitivnih slučajeva je u Italiji narastao na 9.172. Među njima su i 724 osobe koje su ozdravile.

Trenutno je na virus pozitivno 7.985 osoba.

Većina pozitivnih slučajeva se nalazi na sjeveru zemlje, u Lombardiji koja je cijela u karantinu i najzahvaćenija je italijanska regija sa 5.469 slučajeva i 333 smrtna slučaja

U Italiji je od početka epidemije testirano 53.826 osoba.

Bonus video: