Putin može ponovo da se kandiduje za predsjednika

Poslanici donjeg doma ruskog parlamenta su u trećem, poslednjem krugu glasanja, ustavne izmjene usvojili sa 383 glasa za i 43 uzdržana, dok se niko nije izjasnio protiv
2006 pregleda 0 komentar(a)
Ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: AP, AP, AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: AP, AP, AP

Vladimir Putin moći će ponovo da se kandiduje za predsjednika Rusije nakon isteka aktuelnog mandata 2024. godine, predviđeno je izmjenama Ustava, koje je usvojila Državna duma.

Poslanici donjeg doma ruskog parlamenta su u trećem, poslednjem krugu glasanja, ustavne izmjene usvojili sa 383 glasa za i 43 uzdržana, dok se niko nije izjasnio protiv.

Zakonom se proširuju ovlašćenja ruskog parlamenta i Ustavnog suda, zvaničnicima se zabranjuje da imaju stano državljanstvo i dozvole boravka i obezbjeđuje se primat Ustava u ruskom pravnom sistemu.

Zakon će biti proslijeđen Savjetu federacije, gornjem domu ruskog parlamenta, koji će dokument razmatrati kasnije danas.

Predlog o ustavnom amandmanu kojim bi se Putinu omogućilo da se ponovo kandiduje na predsjedničkim izborima, juče je podnijela proslanica vladajuće Ujedinjene Rusije i prva žena u svemiru Valentina Tereškova.

Putin (67), koji je na vlasti više od 20 godina, podržao je predloženi ustavni amandman.

Bonus video: