REKAO DA ĆE PRIJAVITI GRČKU MEĐUNARODNIM TIJELIMA

Erdogan: Nema razlike između onoga što su uradili nacisti i slika s granice sa Grčkom

Hiljade migranata nagomilale su se na granici Turske s Grčkom poslije objave turske vlade prošlog mjeseca da više neće sprječavati migrante da napuste njenu teritoriju na putu ka Zapadu
4626 pregleda 4 komentar(a)
Erdogan, Foto: BETA/AP
Erdogan, Foto: BETA/AP

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je optužio grčke vlasti da njihovo navodno grubo ponašanje prema migrantima na grčko-turskoj granici može da se poredi sa onim što su "radili nacisti" i rekao je da će prijaviti Grčku međunarodnim tijelima.

Poslanicima svoje vladajuće stranke Erdogan je rekao da će Turska migrantima omogućiti da idu ka EU sve dok EU ne ispuni obaveze iz međusobnog sporazuma 2016. godine koji je pomogao zaustavljanje migrantske krize.

Hiljade migranata nagomilale su se na granici Turske s Grčkom poslije objave turske vlade prošlog mjeseca da više neće sprječavati migrante da napuste njenu teritoriju na putu ka Zapadu.

Grčka je rasporedila policiju za suzbijanje demonstracija i graničnu policiju da spriječi prelaske migranata iz Turske, često upotrebljavajući suzavac, šok-bombe i vodene topove.

Niz okršaja izbio je između migranata i grčkih snaga.

Grčka navodi da su turske bezbjednosne snage s druge strane granice ispaljivale suzavac na grčku policiju.

Erdogan tvrdi da su četiri migranta poginula od akcija grčke policije, a da je 1.000 povrijedjeno.

Grčka negira optužbe Turske o nesrazmjernom djelovanju prema migrantima.

"Nema razlike između onoga što su uradili nacisti i slika s granice sa Grčkom. Otvarati vatru, ispaljivati suzavac i upotrijebiti vrelu vodu na nedužne ljude čiji jedini cilj je da spasu svoje živote i izgrade bolju budućnost za svoju djecu je varvarstvo u pravom značenju te riječi", rekao je Erdogan.

Po sporazumu iz 2016. EU je ponudila Turskoj do šest milijardi eura za pomoć za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica na njenoj teritoriji, ubrzani put ka prijemu u EU i unaprjeđenje sporazuma o Carinskoj uniji.

"Nastavićemo sadašnju mjeru (otvorenih granica) na našim granicama dok se ne ispune sva naša očekivanja", rekao je Erdogan.

U Atini portparol grčke vlade Steljos Pecas rekao je da Erdogan stalno pokušava da podrije atmosferu, ali "mi nastavljamo da radimo naš posao što je zaštita grčkih i evropskih granica".

"Svima govorimo da ne smiju da pokušavaju da prođu 'kroz prozor' jer postoje 'vrata'. Ko god ima prava na zaštitu može da zakuca na ta vrata i dobije zaštitu na koju ima prava po međunarodnom zakonu, ali neće proći kroz prozor", rekao je Pecas.

Rekao je da je ambasador Turske u Atini pozvan da mu se uloži protest jer je danas turski patrolni brod pokušao da namjerno udari grčki i to u grčkim teritorijalnim vodama, kod ostrva Kosa. U sudaru je oštećen grčki brod i nije bilo povrijeđenih, saopštila je grčka obalska straža.

U međuvremenu dodatne snage stigle su sa Kipra, iz Austrije i Poljske da pomognu Grčkoj da patrolira granicu sa Turskom.

Preporučujemo za Vas