Fon der Lajen: Evropska porodica vas neće ostaviti same, svi smo mi Italijani

Konte i Fon der Lajen su u zajedničkom saopštenju naveli da mjere koje donosi svaka zemlja članica EU ima uticaj na ostatak Unije
1929 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: BETA/AP
Ursula fon der Lajen, Foto: BETA/AP

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas Italijanima da ih njihova evropska porodica neće ostaviti same u borbi protiv koronavirusa.

Ona je danas popodne razgovarala sa šefom italijanske vlade Đuzepeom Konteom kome je izrazila zahvalnost zbog preduzetih napora da zaustavi širenje virusa od koga je umrlo više od 600 ljudi u njegovoj zemlji.

"U ovim teškim vremenima želim da vam kažem, svima vama koji se borite protiv virusa, da niste sami", rekla je danas u video poruci šefica Evropske komisije, djelimično na italijanskom, u ime "velike EU porodice" i dodala "svi smo mi Italijani" prije nego što je nastavila na engleskom.

Ona je rekla da će Evropska komisija učiniti sve u njenoj moći da podrži Italiju i izložila mjere koje je EU predložila da koordiniše odgovor za suzbijanje bolesti kovid-19 usvojene sinoć za vrijeme video konferencije između evropskih vođa.

Konte i Fon der Lajen su u zajedničkom saopštenju naveli da mjere koje donosi svaka zemlja članica EU ima uticaj na ostatak Unije.

Oni su ponovili značaj koordinisanja proizvodnje i distribucije medicinskog materijala i farmaceutskih proizvoda.

Oni su takođe zatražili da svaka restriktivna mjera koju donosi neka zemlja članica prvo bude razmotrena na evropskom nivou da bi vitalna snabdijevanja išla tamo gdje su najpotrebnija.

Francuska i Njemačka su kritikovane zbog ograničenja izvoza opreme za ličnu zaštitu kao što su maske i respiratori.

Što se tiče ekonomije, Komisija je potvrdila Italiji da će u punoj mjeri biti iskorišćena fleksibilnost Pakta stabilnosti i rasta, a takođe će biti aktiviran režim državne pomoći za vanredne situacije.

Rim je danas objavio 25 milijardi eura za borbu protiv epidemije koronavirusa, što bi moglo da produbi njegov deficit na 2,7 odsto BDP, što prelazi propise koje je odredila EU.

Evropska komisija je takođe predložila uspostavljanje fonda za korona virus koji bi mogao da mobiliše do 25 milijardi eura za zdravstvene sisteme, mala i srednja preduzeća i one koji su najteže pogođeni u EU.

Bonus video: