Grčka demantovala da drži migrante na "crnoj lokaciji"

„Njujork tajms“ je objavio da je tajni centar jedna od taktika koju Grčka koristi da bi spriječila ponavljanje migrantske krize 2015.
3353 pregleda 0 komentar(a)
Migranti u Grčkoj, Foto: BETA/AP
Migranti u Grčkoj, Foto: BETA/AP

Grčka vlada je danas demantovala izvještaj lista "Njujork tajms" da ilegalne migrante koji pređu granicu iz Turske drži na tajnoj "crnoj lokaciji", gdje im je uskraćen pristup advokatima i ne mogu zatražiti azil.

Desetine hiljada migranata pokušava da uđe u Grčku otkad je Turska 28. februara saopštila da ih više neće držati na svojoj teritoriji u okviru sporazuma iz 2016. sa Briselom u zamjenu za pomoć EU izbjeglicama.

Grčka koristi suzavac i vodeni top za odvraćanje migranata i kaže da je u posljednje dvije nedjelje spriječila više od 42.000 ljudi da uđu na njenu teritoriju, prenio je Rojters.

U članku "Njujork tajmsa" su navedene izjave migranata, koji su kazali da su ih uhvatili pripadnici grčkih snaga bezbjednosti, oduzeli im stvari i tukli ih, te da ih drže u kompleksu zgrada blizu granice.

Potom ih protjeruju iz Grčke, a da im ne daju šansu da traže azil ili razgovaraju sa advokatom.

List navodi da je u pitanju ilegalni proces protjerivanja.

Koristeći satelitske snimke i podatke sa mobilnih telefona, "Njujork tajms" je objavio da se lokacija nalazi blizu sela Poros, na sjeveroistoku, nedaleko od grčko-turske granice u delti rijeke Marice.

"Ne postoji tajni pritvorni centar u Grčkoj", rekao je novinarima portparol vlade Stelios Petsas, dodavši da ako jedan međunarodni list zna za lokaciju, onda ona nije tajna.

"Sva pitanja u vezi sa čuvanjem granica ili pitanjima bezbjednosti su transparentna. Ustav se primjenjuje i nema ništa tajno."

Novinar Rojtersa, koji je danas posjetio Poros, našao je zgradu koju pominje "Njujork tajms".

U pitanju je vojni objekat, gdje često dolaze i odlaze vojna vozila. Tu se nalazi i stražarski toranj, a na jarbolu se vijori grčka zastava.

Jedan žitelj sela, koje se nalazi na granici, rekao je da redovno vidi migrante koji pokušavaju da uđu u Grčku.

"Posljednjih dana su migranti dovođeni ovdje autobusima, u vojnim vozilima,“ rekao je Kirijazis Kirjazidis (60).

"Praksa Grčke je prevencija, da im se ne dozvoli da pređu granicu. I to je ispravno."

Grčka je 1. marta usvojila dekret kojim se zahtjevi za azil suspenduju na mjesec i omogućava hitna deportacija svih migranata koji pokušaju da pređu granicu.

Erdoganova odluka da otvori granice tumači se kao vršenje pritiska na EU da obezbijedi veću pomoć za oko 3,6 miliona izbjeglica i migranata koji su smješteni u Turskoj.

Ankara tvrdi da je dobila samo oko pola od šest milijardi eura koje je EU obećala na osnovu sporazuma iz 2016.

U članku "Njujork tajmsa", gdje se navode video dokazi i izjava svjedoka, piše i da je Muhameda Jaruba, 22-godišnjeg Sirijca iz Alepa, koji je upucan blizu granice prošle nedjelje, ubio pripadnik grčkih snaga bezbjednosti.

Portparol vlade Petsas je ponovo negirao da su grčke snage ubile bilo kojeg migranta.

"To je organizovana turska propaganda i širenje lažnih vijesti", tvrdi Petsas.

Bonus video: