Lideri EU osudili Trampovu zabranu dolazaka iz Evrope: Jednostrana odluka donijeta bez konsultacija

"Evropska unija preduzima snažne akcije da ograniči širenje virusa", rekli su dvoje lidera u saopštenju
3921 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, Foto: AP
Ursula fon der Lajen i Šarl Mišel, Foto: AP

Lideri Evropske unije (EU) osudili su danas novu zabranu dolazaka Evroplljana zbog koronavirusa koju je objavio američki predsjednik Donald Tramp, navodeći da je to "jednostrana" odluka donijeta "bez konsultacija".

U zajedničkom saopštenju šefovi Evropskog savjeta i Evropske komisije Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen naveli su da je pandemija korona virusa "globalna kriza koja nije ograničena ni na jedan kontinent i zahtijeva saradnju, a ne jednostrano djelovanje".

"Evropska unija ne odobrava činjenicu da je američka odluka da uvede zabranu putovanja donijeta jednostrano i bez konsultacija", navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da se Italija zatvorila i preduzela druge drastične mjere Fon der Lajen i Mišel takođe su odbacili Trampove navode da EU nije učinila dovoljno u borbi protiv širenja virusa.

"Evropska unija preduzima snažne akcije da ograniči širenje virusa", rekli su dvoje lidera u saopštenju.

Šarl Mišel je ranije danas napisao na Tviteru da će EU danas procijeniti situaciju poslije Trampove odluke o prekidu dolazaka iz EU, kao i da mora da se radi na tome da se izbjegnu ekonomski poremećaji.

Bonus video: