Danska država subvencioniše plate u privatnom sektoru, poslodavci ne otpuštaju

Poslodavci će pokriti posednju četvrtinu plate, a predstavnici sindikata su se obavezali da će njihovi članovi u dogovorenom periodu držati pet dana odmora ili pet neplaćenih slobodnih dana, ako nemaju odmor
2684 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Danska, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Danska, Foto: Shutterstock

Danska vlada, udruženje poslodavaca i savez sindikata postigli su danas dogovor kojim država preuzima obavezu subvencionisanja tri četvrtine mjesečne plate zaposlenih u privatnom sektoru, dok se poslodavci obavezuju da neće otpuštati radnike zbog poslovnih gubitaka uzrokovanih pandemijom korona virusa.

Dogovor važi za period od 9. marta do 9. juna ove godine.

Poslodavci će pokriti posednju četvrtinu plate, a predstavnici sindikata su se obavezali da će njihovi članovi u dogovorenom periodu držati pet dana odmora ili pet neplaćenih slobodnih dana, ako nemaju odmor.

Država će pokrivati tri četvrtine zarade, maksimalno do iznosa od 3.000 evra bruto za stalno zaposlene, odnosno do 3.500 evra bruto za radnike koji su plaćeni na sat.

Dogovor tri strane važi za firme koje su planirale da otpuste najmanje 30 odsto zaposlenih ili najmanje 50 radnika.

Danska vlada je ranije usvojila niz ekonomskih mjera za pomoć privatnom sektoru, između ostalog poreske olakšice i subvencije bankama za davanja povoljnih kredita privredi, dok je najveći dio državnog sektora zatvoren, a zaposleni su poslati kućama sa punom platom.

Od 5.076 testiranih osoba u Danskoj, korona virus je utvrđen kod 864, od kojih je 28 u bolnici. Dvije osobe su na intezivnoj nezi, dok su dvije osobe, stare 80 i 81 godinu, preminule.

Bonus video: