KORONAVIRUS

Evropska komisija razmatra kako da pomogne Zapadnom Balkanu

"Broj zaraza na Zapadnom Balkanu je u porastu. EK i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pažljivo prate razvoj COVID-19 na Zapadnom Balkanu, a naše delegacije EU su u bliskom kontaktu sa nadležnim vlastima”
4536 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Evropska komisija (EK) razmatra kako da poveže Zapadni Balkan sa inicijativama koje Evropska unija (EU) preduzima u cilju odgovora na globalno vanredno stanje izazvano pandemijom COVID-19, kazali su iz Brisela.

”Gledamo i kako da najbolje pružimo podršku regionu u ublažavanju društveno-ekonomskog uticaja pandemije, uključujući i sagledavanje mogućnosti preusmjeravanja IPA finansiranja i fleksibilnosti u pravilima o državnoj pomoći”, kazala je za Tanjug portparolka EK Ana Pisonero.

Povodom najave EU da će za isporuku zaštitne medicinske opreme, sve treće zemlje morati da prođu kroz specifičnu ”šemu odobravanja” izvoza, u EK ukazuju da pandemija predstavlja neviđenu globalnu krizu i ozbiljnu vanrednu situaciju za javno zdravlje građana, društva i ekonomija.

"Desetine hiljada ljudi je zaraženo, a hiljade su umrle samo u EU. Broj zaraza na Zapadnom Balkanu je u porastu. EK i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pažljivo prate razvoj COVID-19 na Zapadnom Balkanu, a naše delegacije EU su u bliskom kontaktu sa nadležnim vlastima”, navodi Pisonero.