NEMIRI TRAJALI DVA SATA

Sukobi na granici: Migranati pokušali da sruše ogradu, grčka policija bacila suzavac

Procjenjuje se da se oko 2.000 migranata i dalje nalazi na grčko-turskoj granici, nedjeljama nakon što je Turska otvorila svoje granice ka Evropi i ohrabrila migrante da pokušaju da pređu u Grčku
4138 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa graničnog prelaza Kastanies, Foto: BETA/AP
Detalj sa graničnog prelaza Kastanies, Foto: BETA/AP

Sukobi na granici Grčke i Turske izbili su kasno sinoć nakon što je oko 500 migranata pokušalo da sruši graničnu ogradu i uđe u Grčku.

Grčka policija je saopštila da je koristila suzavac da bi odbila nalet migranata južno od graničnog prelaza Kastanies.

Policija je takođe navela da su i turske snage koristile suzavac na grčkoj granici.

Sukobi su počeli u dva sata poslije ponoći i trajali su dva sata.

Procjenjuje se da se oko 2.000 migranata i dalje nalazi na grčko-turskoj granici, nedjeljama nakon što je Turska otvorila svoje granice ka Evropi i ohrabrila migrante da pokušaju da pređu u Grčku.

Desetine hiljada ljudi krenulo je prema granici, uprkos insistiranju Grčke da se njena istočna granica, koja je i spoljna granica EU, zatvori. 

Do pokreta izbjeglica došlo je nakon višemjesečnih prijetnji turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da će otvoriti granice i dozvoliti milionima izbjeglica da uđu u Evropu ako EU ne pruži veću podršku Turskoj u brizi za izbeglice.

EU saopštava da se pridržava sporazuma sa Turskom iz 2016. prema kojem obezbjeđuje milijarde eura iz svojih fondova za brigu o više od 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije koje su u Turskoj.

Preporučujemo za Vas