Portugal proglasio vanredno stanje zbog koronavirusa

U Portugalu je novim koronavirusom zaraženo 642 ljudi, a umrlo je dvoje
2131 pregleda 0 komentar(a)
Marselo Rebelo de Soza, Foto: Beta/AP
Marselo Rebelo de Soza, Foto: Beta/AP

Portugal je proglasio vanredno stanje kojim se omogućuje vladi da ograniči slobodu kretanja da bi zaustavio širenje pandemije koronavirusa u zemlji.

"Upravo sam proglasio vanredno stanje. Vanredna odluka u vanrednom periodu", rekao je konzervativni portugalski predsjednik Marselo Rebelo de Soza u televizijskom obraćanju.

"Ne radi se o prekidu demokratije, već će demokratija pokušati da spriječi nepopravljiv prekid života ljudi", rekao je on da bi opravdao odluku koja nije donijeta od uspostavljanja demokratije u toj zemlji poslije obaranja diktature 1974. godine.

Vlada će donijeti konkretne mjere koje bi mogle da ograniče i slobodu kretanja građana. Te mjere će biti objavljene sjutra poslije sjednice Vlade.

U Portugalu je novim koronavirusom zaraženo 642 ljudi, a umrlo je dvoje.

Vanredno stanje može da se proglasi na 15 dana i može se produžiti, a premijer Antonio Košta je upozorio da bi moglo da traje mjesecima.

Danas je grad Ovar u centru prvi izolovan zbog rizika od širenja zaraze. Tu je sinoć bilo oko 30 potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom i više od 440 osoba pod nadzorom.

Vlada, koja je u petak proglasila stanje pripravnosti, već je objavila niz mjera za suzbijanje epidemije bolesti KOVID19, kao što su zatvaranje škola i granice sa Španijom za turiste.

Bonus video: