TELEFONOM O BILATERALNIM ODNOSIMA

Merkel i Kurti razgovarali o bilateralnim i odnosima u regionu

Razgovaralo se i o borbi protiv korona virusa, a njemačka kancelarka je obećala da će razmotriti podršku Kosovu za tretiranje ove krize.
833 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Merkel, Foto: BETA/AP, BETA/AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarali su telefonom o bilateralnim odnosima, približavanju Kosova evropskim reformana i o situaciji u regionu, saopštili su portparoli njemačke kancelarke i Vlade Kosova.

"Kancelarka Merkel ponudila je premijeru Kurtiju podršku u borbi protiv korupcije za široki i ambiciozan program reformi u zemlji. U tom smislu, Federalna Vlada je ponudila specifične savjete njemačkih stručnjaka", navodi se u zajedničkom saopštenju portparola Štefana Zilberta i Perparima Krieziua.

Razgovaralo se i o borbi protiv korona virusa, a njemačka kancelarka je obećala da će razmotriti podršku Kosovu za tretiranje ove krize.

Takođe se razgovaralo o dijalogu koji vodi Evropska unija o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i o tarifi za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine koju je 2018. godine uvela tadašnja kosovska vlada.

"Kancelarka je pozdravila prijedlog odluke kosovskog premijera za puno ukidanje tarifa od 1. aprila, poslije ukidanja tarife na sirovine prošle nedjelje", kaže se u zajedničkom saopštenju.

Merkelova je podržala dijalog koji vodi Evropska unija "koji ima za cilj uklanjanje svih trgovinski netarifnih prepreka između Srbije i Kosova".

"Oboje vjeruju da ne treba biti prepreka u odnosima Kosova i Srbije. Njemačka kancelarka i premijer Kosova podržavaju ponovni početak dijaloga o normalizaciji odnosa. Cilj ovog procesa ostaje postizanje pravno obaveznog sporazuma koji obezbeđuje punu normalizaciju odnosa i koji će poslužiti narodima dvije države", navodi se u saopštenju.