Cipras: Napuštamo trnoviti put ekstremne štednje

Dogovor koji su ministri finansija eurozone postigli protekle noći donio je Grčkoj pomjeranje roka otplate zajmova za deset godina
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 14:30h

Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je da će ostati pri dogovorenim reformama i budžetskim ciljevima.

Cipras je to izjavio nakon što su međunarodni kreditori usaglasili mjere za ublažavanje uslova otplate dijela ogromnog grčkog duga, piše Tanjug.

Dogovorene mjere, prema riječima Ciprasa, doprinose održivosti grčkog duga, prevazilaze tržišna očekivanja i predstavljaju vraćanje "moralnog duga" grčkom narodu za njegovu višegodišnju patnju tokom finansijske krize, prenosi agencija AP.

To, međutim, ne znači da treba da odstupimo od opreznog kursa u pogledu budžetske ravnoteže i od strukturnih reformi koje su zemlji potrebne, već znači da napuštamo trnoviti put rigorozne štednje", izjavio je premijer.

Dogovor koji su ministri finansija eurozone postigli u Luksemburgu protekle noći donio je Grčkoj pomjeranje roka otplate zajmova za deset godina, čime je otvoren put za izlazak te zemlje iz programa spasilačke pomoći koji je koristila od 2010. godine.

Povjerioci su se takođe složili o isplati poslednje rate iz spasilačkog paketa od 15 milijardi eura, s ciljem da se Grčkoj pomogne da otplati obaveze u docnji, da isfinansira dug koji će dospjeti i da pojača rezerve gotovine od 24,1 milijarde eura koje će podržati njen izlazak na finansijska tržišta.

Zvaničnici eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda pozdravili su odluku eurogrupe, a grčki ministar finansija Euklid Cakalotos je nazvao "istorijskim momentom".

"Mislim da je ovo kraj grčke krize. Vjerujemo da je dug sada održiv i da ćemo biti u stanju da izađemo na tržišta", rekao je Cakalotos u Luksemburgu.

Bonus video: