Obrukalo se 800 slovenačkih vojnika: Pali na testu borbene gotovosti NATO

"Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i ljekara", navodi televizija POP-TV
36 komentar(a)
Slovenija, Foto: Shutterstock
Slovenija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2018. 11:21h

Elitna 72. brigada slovenačke vojske nije položila test borbene gotovosti NATO što je izazvalo sumnje u to da li Slovenija može da ispuni svoje obaveze prema Alijansi, pišu slovenački mediji.

Navodi se da su se 800 vojnika 72. brigade obrukali tokom vježbe za osposobljavanje u skladu sa standardima NATO na poligonu Poček prošle sedmice.

Predstavnici NATO koji su ocjenjivali borbenu gotovost vojnika u pet oblasti, dali su im prelaznu ocjenu samo u jednom polju, uprkos tome što su vojnici trenirali 18 mjeseci u Sloveniji i inostranstvu.

Televizija POP-TV navodi da je ono što su saveznici mogli da vide na Počeku više podsjećalo na prvoaprilsku šalu.

"Vojnici prema metodi CREVAL NATO saveza nisu znali da manevrišu u prostoru, oprema koju im je osiguralo ministarstvo obrane pokazala se lošom, sa čizama su otpadali đonovi, a više je vojnika zbog promrzlina potražilo pomoć sanitetske službe i ljekara", navodi ova televizija.

Mediji prenose da se sada postavlja pitanje da li slovenački vojnici mogu da učestvujU u međunarodnim operacijama poslije aprila s obzirom da se pokazalo da oni neće biti borbeno spremni do tada.

STA navodi da se očekuje da će Vojska narednih dana komentarisati ishod vježbe.

Probleme u komunikaciji sa generalštabom i nekim generalima potvrdila je ministarka Andreja Katič, rekavši da je tek iz medija saznala detalje o rezultatima provjere bataljona iz Maribora koji je učestvovao u provjeri borbene spremnosti za kopnene snage u okviru NATO.

"O lošim rezultatima nijesam na vrijeme informisana, zbog čega sam ogorčena i zabrinuta", kazala je ona.

Bonus video: