PREDSTAVNIK OEBS-A

Dezir zabrinut zbog uticaja novog zakona u Mađarskoj na slobodu medija

"Zakon bi mogao da kažnjava nezavisne novinare prije nego one koji šire dezinformacije", napisao je danas Dezir na Tviteru
923 pregleda 1 komentar(a)
Orban, Foto: Beta/AP
Orban, Foto: Beta/AP

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir izrazio je danas "ozbiljnu zabrinutost" zbog novog zakona u Mađarskoj o mjerama za suzbijanje koronavirusa kojim se između ostalog uvodi zatvor do pet godina za širenje neistina o bolesti COVID19, i odgovoru vlade na pandemiju.

"Zakon bi mogao da kažnjava nezavisne novinare prije nego one koji šire dezinformacije", napisao je danas Dezir na Tviteru.

Mađarski parlament usvojio je danas sporni zakon koji dozvoljava Vladi premijera Viktora Orbana da vlada ukazima za vrijeme vanrednog stanja neograničenog trajanja uvedenog radi borbe protiv epidemije novog koronavirusa. Prema tom tekstu takođe se uvodi do pet godina zatvora za širenje "lažnih vijesti" o virusu ili mjerama Vlade.

Dezir je u svojoj današnjoj poruci uputio na svoje ranije saopštenje od 23. marta,  u kome je izrazio zabrinutost oko odredbi mađarskog nacrta zakona o odgovoru na koronavirus koje bi, kako je naveo, mogle da utiču na rad medija koji izvještavaju o pandemiji.

Prema danas usvojenom zakonu u mađarskom Parlamentu, uvodi se na neodređeno vrijeme, amandman na krivični zakon kojim bi bilo kažnjivo zatvorom od jedne do pet godina širenje lažnih činjenica koje bi ometale ili sprječavale efikasnost  vladinog odgovora na pandemiju.

"Potpuno razumijem potrebu da se bori protiv lažnih infomacija tokom zdravstvene krize, međutim, postoji veliki rizik da novi propisi neće toliko kažnjavati širenje štetnih informacija koliko će otežati rad nezavisnom novinarstvu, napisao je Dezir u svom prethodnom tekstu, datiranom 23. marta.

On je ukazao da u sadašnjoj situaciji pandemije mediji imaju presudnu ulogu u pružanju važnih informacija za javnost i suprostavljanju lažnim vijestima o pandemiji. Mediji, rekao je, ne treba da strahuju od mogućnosti da im se sudi zbog izvještavanja o temama od javnog interesa koje se odnose na pandemiju koronavirusa.

Dezir je podsjetio sve zemlje članice OEBS-a da sva vanredna ovlašćenja, data kao odgovor na velike pretnje, kao što je sadašnja zdravstvena kriza, koje su dozvoljene po međunarodnom zakonu, moraju da budu "srazmjerne, potrebne i nediskriminatorne".

Preporučujemo za Vas