UOČI RAZGOVORA MINISTARA VANJSKIH POSLOVA

Stoltenberg: Razmatraće se i zahtjevi za pomoć

Vlada je uputila zahtjev za pomoć u borbi protiv širenja korona virusa NATO Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i tražili su 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 apsiratora, 50 EKG aparata, dva defibrilatora....
1116 pregleda 2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Nato, Nato, Nato, Nato
Jens Stoltenberg, Foto: Nato, Nato, Nato, Nato

Generalni sekretar NATO Jens stoltenberg kazao je da će šefovi diplomatija 30 zemalja članica NATO na sjutrašnjoj telekonferenciji razmatrati i zahtjev zemalja koje su tražile pomoć u borbi protiv širenja korona virusa, među kojima je i Crna Gora.

"Raspravljaćemo šta više možemo da uradimo, zavisno od zahtjeva koji smo vidjeli od različitih saveznica. O tome ćemo raspravljati sjutra, kada se sastanu ministri vanjskih poslova. Očekujem da će razmotriti kako se može pružiti više pomoći i da da to bude što brže. Realnost je da ima snaga NATO saveznica koje su bile dio sistema odgovora na od samog početka. Ali naravno ako je moguće učiniti više, ramotrićemo to. Uključujući i specifične zahtjeve određenih zemalja," kazao je Stoltenberg na pitanje da li će se razmatrazi zahthev crnogorskih vlasti.

Vlada je uputila zahtjev za pomoć u borbi protiv širenja korona virusa NATO Evroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

EADRCC je osnovni civilni mehanizam odgovora na vanredne situacije.

U molbi koja je upućena svim članicama NATO i njenim partnerskim zemaljama, a koja se nalazi na sajtu Alijanse, od svih njih se traži ako mogu da pomognu sa više od 5,6 miliona hiruških maski, oko pola miliona maski sa P2 i P3 filterima, oko 6,5 miliona rukavica, oko 250.000 naočara i vizira, preko 336.000 hiruških haljina i još 100.000 nepromočivih, kao i 50.000 nepromočivih kecelja, milion jednokratnih hiruških kapi i naglavaka...

Takođe se traži 320 respiratora, 20 bronhoskopa, 40 laringoskopa, 20 apsiratora, 50 EKG aparata, dva defibrilatora..

Pomoć je tražila u međuveremnu i nanovija članica, Sjeverna Makedonija.