Dankinja i Njemac našli način da vezu održe u životu tokom pandemije

Granica između Njemačke i Danske je sada skoro potpuno zatvorena, ali njih dvoje nisu dozvolili da to poremeti njihov odnos. Sjede svako na svojoj strani barijere na zatvorenom graničnom prelazu u Aventoftu
2527 pregleda 0 komentar(a)
Prvi put su se sreli prije dvije godine, Foto: Dw.com
Prvi put su se sreli prije dvije godine, Foto: Dw.com

Inga Rasmusen (85) živi u Danskoj, a Karsten Hansen (89) u Njemačkoj. Uprkos pandemiji koronavirusa, njih dvije se svakodnevno sastaju na granici, držeći preporučenu bezbjednu distancu.

Granica između Njemačke i Danske je sada skoro potpuno zatvorena, ali njih dvoje nisu dozvolili da to poremeti njihov odnos. Sjede svako na svojoj strani barijere na zatvorenom graničnom prelazu u Aventoftu.

“To je tužno, ali ne možemo to promijeniti,” kazala je Inga za Dojče vele povodom odluke da se granice unutar Šengenske zone ponovo zatvore, u nekim slučajevima prvi put za 25 godina.

Oboje su postali slavni u lokalnoj zajednici tokom krize nakon što ih je prvi čovjek grada Tender našao dok se vozio biciklom.

Inga i Karsten su se prvi put sreli prije dvije godine, i duže od godinu su bili zajedno skoro svaki dan.

Dankinja dolazi automobilom iz grada Galehus, a Njemac biciklom iz Ziderliguma.

Tokom sastanka nekad ručaju, Hansen popije voćnu rakiju, a gospođa Rasmusen se drži kafe. “Na kraju krajeva, moram da vozim”, kazala je.

Ovaj par se nada da će se ponovo sastati do Vaskrsa. Ranije su zajedno putovali i planiraju da nastave nakon ukidanja ograničenja.

Bonus video: