"NE SMIJE SE OGRANiČAVATI SLOBODA IZRAŽAVANJA I SLOBODA ŠTAMPE"

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova: Zabrinuti smo za kršenje načela vladavine demokratije i osnovnih ljudskih prava

U saopštenju koje potpisuju i ministarstva, Irske, Italije, Belgije, Danske, Letonije, Francuske, Finske, Holandije, Luksemburga, Portugalije, Grčke, Španije i Švedske, navode da su svjesni da u ovoj do sada neviđenoj situaciji legitimno je da države članice usvajaju vanredne mjere zaštite svojih građana i prevazilaženja krize
15060 pregleda 6 komentar(a)
Njemačka EU, Foto: Shutterstock
Njemačka EU, Foto: Shutterstock

Duboko smo zabrinuti zbog rizika od kršenja načela vladavine zakona, demokratije i osnovnih ljudskih prava koja proizlaze iz usvajanja određenih vanrednih mjera., saopštilo je njemačko ministarstvo vanjskih polova.

U saopštenju koje potpisuju i ministarstva, Irske, Italije, Belgije, Danske, Letonije, Francuske, Finske, Holandije, Luksemburga, Portugalije, Grčke,  Španije i Švedske, navode da su svjesni da u ovoj do sada neviđenoj situaciji legitimno je da države članice usvajaju vanredne mjere zaštite svojih građana i prevazilaženja krize.

"Hitne mjere trebaju biti ograničene na ono što je nužno potrebno, trebale bi biti proporcionalne i privremene prirode, podložne redovnom nadzoru, i moraju  poštovati ​​ načela i obveze međunarodnog prava. One ne bi trebali ograničavati slobodu izražavanja ili slobodu štampe", navodi se u saopštenju. 

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je članice EU na zajedništvo u prevazilaženju krize.

"Moramo zajednički prevladati ovu krizu i zajednički podržavati naša evropska načela i vrijednosti na tom putu. Stoga podržavamo inicijativu Europske komisije za nadzor vanrednih mjera i njihovu primjenu kako bi se osigurale poštovanje temeljnih vrijednosti Unije i pozivamo Vijeće za opše poslove da po potrebi razmotri to pitanje", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas